210 32 31 079 [email protected]

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ

Η ζωή και το έργο της εκκλησίας μας κινείται
γύρω από τέσσερις βασικές αξίες:

h

Ευαγγέλιο

Χαμένοι στις αντικρουόμενες ατομικές μας αφηγήσεις βρίσκουμε μέσα στην ιστορία της αγάπης του Θεού που κορυφώθηκε με τη θυσία του Χριστού τα Καλά Νέα που δίνουν νόημα στη ζωή μας και στον κόσμο.

Άνοιγμα

“Η εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται” (Θανάσης Παπαθανασίου). Η εκκλησία είναι εκκλησία όταν υπάρχει για τους άλλους.

Έμπνευση

Η εκκλησία φέρνει μέσα σε έναν κόσμο πεζό και άχρωμο μια δημιουργική πνοή σε κάθε σφαίρα της ζωής (εργασία, πολιτισμός, Τέχνη, οικογένεια, γάμος, πολιτική, κοινωνία κ.λπ.)

Σχέσεις

Ο άνθρωπος είναι πλασμένος για σχέσεις. Η εκκλησία είναι σχέσεις! Σχέσεις αγάπης, αλληλεγγύης, ευθύνης, αποδοχής.

Το πιστεύω μας

Πιστεύουμε ότι η Αγία Γραφή, δηλαδή τα 39 βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και τα 27 της Καινής Διαθήκης είναι ο εξ αποκαλύψεως Θεόπνευστος Λόγος του Θεού.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας Θεός που δημιούργησε τον κόσμο με τον λόγο Του κι έπλασε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του.

Η ιστορία μας

Η ιστορία της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας (ΕΕΕ) μπορεί να χωριστεί σε τρεις ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει την ιστορία της στον ελλαδικό χώρο, η δεύτερη την ιστορία της στη Μικρά Ασία και η τρίτη την ιστορία όπως αυτή προέκυψε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ένωση των δύο τμημάτων στα σύνορα της Ελλάδας.

Το όραμά μας

Το όραμά μας είναι η μεταμόρφωση της πόλης μας με το ευαγγέλιο της χάρης του Θεού. Πρώτη επιδίωξή μας είναι να δούμε το ζωοποιό άγγιγμα του Θεού να μεταμορφώνει τη ζωή συμπολιτών μας. Πόθος μας είναι να δούμε ανθρώπους αλλοτριωμένους και άδειους να αποκτούν μια αυθεντική και προσωπική σχέση με τον Δημιουργό τους.

Ο ποιμένας μας

Ο Γιώτης Κανταρτζής είναι ο ποιμένας της Α’ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας από το 1998.

Σπούδασε Κοινωνιολογία και Θεολογία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Βοστώνη (ΗΠΑ).

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί δεν έχετε εικόνες;

Η αρχιτεκτονική μας δίνει έμφαση στην απλότητα και την ανεικονική (χωρίς εικόνες) λατρεία του Θεού, ώστε να εστιάσει στη διάσταση ότι ο Θεός είναι πνεύμα και ζητά λατρεία “εν πνεύματι και αληθεία”. Εκτιμούμε την εικαστική, αισθητική και διδακτική χρήση των εικόνων, αλλά δεν τους αποδίδουμε λατρευτική προσκύνηση.

Τελείτε τα μυστήρια;
Η Ευαγγελική Εκκλησία αναγνωρίζει και εφαρμόζει τις τελετές της Θείας Ευχαριστίας και του Βαπτίσματος, ακολουθώντας τις σαφείς εντολές της Καινής Διαθήκης. Ως προς την Ιεροσύνη, τον Γάμο, το Ευχέλαιο, το Χρίσμα και την Εξομολόγηση, Ευαγγελική Εκκλησία αναγνωρίζει την χρησιμότητά τους στην πνευματική ζωή των πιστών, αλλά δεν τα χαρακτηρίζει μυστήρια
Πιστεύετε στην Παναγία;
Τιμούμε τη μητέρα του Κυρίου μας και μνημονεύουμε με σεβασμό την πιστότητά της. Τη μακαρίζουμε για το προνόμιο που της δόθηκε να μετάσχει στο μυστήριο των αιώνων, την Ενσάρκωση του Θείου Λόγου, του Ιησού Χριστού. Παραδειγματιζόμαστε από τη ζωή της, δίνοντας προσοχή στην προτροπή της “ό,τι σας λέγει (ο Ιησούς) κάμετε”, που είπε στον γάμο της Κανά. Με την ενέργεια της αυτή έστρεψε τα βλέμματα όλων στον υιό της, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
Πιστεύετε στους Αγίους και στους Πατέρες της εκκλησίας;
Τιμούμε τους ανθρώπους που ανακηρύχθηκαν δικαιολογημένα άγιοι ως παραδείγματα, για να μιμηθούμε και να εμπνευστούμε σε μια ζωή πίστης και αφοσίωσης. Αντίστοιχα μελετούμε τα συγγράμματα των Πατέρων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντα βέβαια κάτω από το φως της Αγίας Γραφής.
Έχετε ιερείς;
Η Ευαγγελική Εκκλησία, ακολουθώντας τις σαφείς εντολές της Καινής Διαθήκης, δέχεται την ιεροσύνη όλων των πιστών χριστιανών. Έτσι, στη δομή της δεν υπάρχουν ιερείς ως ξεχωριστή και ιδιαίτερη κατηγορία αξιωματούχων που έχουν την εξουσία να διαμεσολαβούν και να μεταδίδουν τη χάρη του Θεού. Η Ευαγγελική Εκκλησία χειροτονεί ποιμένες, δίνοντάς τους την ευθύνη της καθοδήγησης των πιστών και της φροντίδας του έργου της Εκκλησίας, και όχι μία ιδιαίτερη θέση σε κάποια εκκλησιαστική ιεραρχία. Ο ποιμένας και το πρεσβυτέριο της εκκλησίας εκλέγονται από το εκκλησίασμα, έχουν την ευθύνη της διοίκησης, της πνευματικής επίβλεψης και του συντονισμού του έργου της εκκλησίας, και λογοδοτούν κάθε χρόνο στο ποίμνιο, το οποίο συμμετέχει ενεργά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
Πώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος Έλληνας και να μην είναι Ορθόδοξος Χριστιανός;
Αναγνωρίζουμε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Ελλαδικό χώρο. Αγαπούμε την πατρίδα μας και διεκδικούμε την αναγνώριση της προσφοράς των Ελλήνων Ευαγγελικών. Οι Έλληνες Ευαγγελικοί ήταν και είναι παρόντες σε όλους τους αγώνες του Ελληνισμού. Δεχόμαστε ως ιστορικό γεγονός την ιδιαίτερη σχέση της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό, δε θα μπορούσαμε όμως να συμφωνήσουμε θεολογικά με την ταύτιση των δύο αυτών εννοιών, καθώς η χριστιανική Εκκλησία δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να ταυτιστεί με ένα συγκεκριμένο έθνος.
Ποιο είναι το σωστό σας όνομα;
Ευαγγελικοί, Προτεστάντες, Διαμαρτυρόμενοι ή Ευαγγελιστές; Τα τρία πρώτα από τα τέσσερα ονόματα που μνημονεύονται στην ερώτηση είναι σωστά. Το όνομα Διαμαρτυρόμενοι (και η λατινική μορφή του, «Προτεστάντες») μας συνδέει ιστορικά με το κίνημα της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα. Προτιμούμε όμως το όνομα Ευαγγελικοί γιατί ταιριάζει με την έμφαση που δίνουμε στο Ευαγγέλιο. Εκ παραδρομής πολλές φορές στα ΜΜΕ οι Ευαγγελικοί αναφέρονται ως «Ευαγγελιστές», ωστόσο ο συγκεκριμένος όρος είναι λανθασμένος, καθώς Ευαγγελιστές ήταν οι συγγραφείς των τεσσάρων Ευαγγελίων, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης.
Πώς γίνεται η λατρεία στην Ευαγγελική Εκκλησία;
Η λατρεία στην Ευαγγελική Εκκλησία έχει τρία βασικά στοιχεία. Πρώτον, το κήρυγμα του Ευαγγελίου, που έχει ως σκοπό τη διδασκαλία και την ενθάρρυνση των πιστών. Δεύτερον, την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της λατρείας. Τρίτον, τη συμμετοχή όλων των πιστών στην υμνωδία, καθώς όλο το εκκλησίασμα ψάλλει τους ύμνους. Όλα όσα περιλαμβάνονται στη λατρεία τελούνται στα νέα ελληνικά, ώστε όλο το εκκλησίασμα να καταλαβαίνει και να συμμετέχει ενεργά. Όλες οι συνάξεις μας είναι ανοιχτές στο κοινό, και οποιοσδήποτε θέλει είναι ευπρόσδεκτος να τις παρακολουθήσει.

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της online φόρμας, του τηλεφώνου επικοινωνίας ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο [email protected]

Πώς μπορώ να βοηθήσω:

Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να μας βοηθήσετε μέσω του παρακάτω συνδέσμου ή επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Pin It on Pinterest