Μπορείτε να το ακούσετε και στο Spotify.
Είναι η μόνη παύλεια επιστολή που δεν εστιάζει στο θέμα της διδασκαλίας. Εδώ ο Παύλος δεν λειτουργεί ως δάσκαλος αλλά ως διαμεσολαβητής.
Η επιστολή αυτή είναι η πλέον προσωπική επιστολή του Παύλου, στην οποία εκφράζει το πολύ μεγάλο του ενδιαφέρον για τον Ονήσιμο αλλά και τον Φιλήμονα, από τον οποίο ζητά μια χάρη βασιζόμενος στη φιλία τους.
Ο Παύλος είχε την εξουσία να διατάξει τον Φιλήμονα να κάνει το σωστό. Αντί όμως να ενεργήσει έτσι, έγραψε στον Φιλήμονα με τρόπο που προκάλεσε τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον του.
Ο Παύλος όμως ήθελε ο Φιλήμονας να ανταποκριθεί στην κατάσταση αυτή με γνήσια χριστιανική αγάπη και ο ίδιος ο Φιλήμονας να επιλέξει και να κάνει το σωστό.
Πίστευε ότι μια οικειοθελής συμφιλίωση μεταξύ των δύο ανδρών θα δυνάμωνε περισσότερο την αδελφική τους σχέση εν Χριστώ.
Σε μετάφραση Λυδίας Χατήρα.