210 32 31 079 [email protected]

ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

Οι επιστολές της Αιχμαλωσίας του Απ. Παύλου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ

Οι επιστολές αυτές απευθύνονται σε εκκλησίες ή μεμονωμένα άτομα και τις οποίες ο Παύλος έγραψε, ενώ ήταν φυλακισμένος για χάρη του Χριστού.

Σ’ αυτό το μάθημα, θα εξετάσουμε τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν στη συγγραφή των επιστολών του Παύλου προς τους Κολοσσαείς, τον Φιλήμονα, τους Εφέσιους και τους Φιλιππήσιους.

1. Ποιο το ιστορικό πλαίσιο των επιστολών της Αιχμαλωσίας του απ. Παύλου;

Η έρευνά μας θα ξεκινήσει με το τι προηγήθηκε της σύλληψης του Παύλου.
Στη συνέχεια, θα δούμε τα γεγονότα που έγιναν στη διάρκεια της σύλληψής του στην Ιερουσαλήμ κι έπειτα την αρχική του φυλάκιση στην Καισάρεια.
Τέλος, θα μιλήσουμε και για τη φυλάκισή του στη Ρώμη. Ας δούμε, κατ’ αρχάς, τα γεγονότα που προηγήθηκαν της σύλληψης του Παύλου.

 

2. Ποια η διακονία του απ. Παύλου κατά την περίοδο συγγραφής των επιστολών της Αιχμαλωσίας του;

Ο Παύλος ήταν απόστολος.
Ο Ιησούς τον είχε καλέσει προσωπικά, τον είχε διδάξει και ορίσει να γίνει πρεσβευτής της διαθήκης Του.
Και όσο παράξενο κι αν φαίνεται σε μας σήμερα, τα καθήκοντα αυτά του Παύλου δεν ματαιώθηκαν στη διάρκεια της φυλάκισής του.
Ο Ίδιος ο Θεός είχε οδηγήσει τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο ώστε η φυλάκιση του Παύλου στη Ρώμη να του δώσει τη δυνατότητα να διαδώσει το ευαγγέλιο του Χριστού στην καρδιά του δυτικού κόσμου εκείνη την εποχή.

 

3. Ποια η θεολογική ενότητα των επιστολών της Αιχμαλωσίας του απ. Παύλου;

Στις επιστολές του Παύλου από τη φυλακή υπάρχει ένας κοινός τρόπος παρουσίασης του ευαγγελίου και δίνεται έμφαση σε τρία ουσιώδη δογματικά θέματα:
Πρώτον, θα εξετάσουμε:

  • Το ότι ο Χριστός είναι βασιλιάς της δημιουργίας,
  • την ενότητα των πιστών με τον Χριστό και
  • τις ηθικές απαιτήσεις αυτών των δύο διδασκαλιών.

 

Η ΠΡΟΣ ΚΟΛΟΣΣΑΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ

1. Ποιο το ιστορικό πλαίσιο της επιστολής του απ. Παύλου προς Κολοσσαείς;

Ο Παύλος έλαβε μια αναφορά από τον Επαφρά για κάποιες ψευδοδιδασκαλίες που απειλούσαν τις εκκλησίες της κοιλάδας της Λυκίας. Με σκοπό να υπερασπιστεί την εκκλησία ενάντια σ’ αυτές τις ψευδοδιδασκαλίες, ο Παύλος έγραψε την επιστολή προς Κολοσσαείς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Οι ψευδοδιδάσκαλοι στις Κολοσσές είχαν ενθουσιαστεί με ιδέες και πρακτικές που στηρίζονταν στην Ελληνική θρησκεία και τον απόκρυφο μυστικισμό.

ΙΟΥΔΑΪΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Στις Κολοσσές, η χρήση και η κατανόηση του εβραϊκού νόμου παρέκκλινέ τόσο από τον παραδοσιακό ιουδαϊσμό όσο και από τις ορθές χριστιανικές πρακτικές.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΟΝΤΑ

Οι ψευδοδιδάσκαλοι στην εκκλησία των Κολοσσών προωθούσαν τη λατρεία πνευματικών όντων.

2. Ποια η δομή και τα περιεχόμενα της επιστολής του απ. Παύλου προς Κολοσσαείς;

Το κυρίως θέμα της επιστολής αναπτύσσει διεξοδικά το ζήτημα της υπεροχής του χριστιανισμού απέναντι στη θρησκεία των ψευδοδιδασκάλων.

  1. Υπεροχή του Χριστού
  2. Υπεροχή των διακόνων του Χριστού
  3. Υπεροχή της σωτηρίας εν Χριστώ
  4. Υπεροχή της χριστιανικής ζωής

Ο Παύλος εξηγεί εδώ ότι το κλειδί για μια ηθική ζωή είναι:

  • Είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό.
  • Έχουμε «νέους εαυτούς» ή «νέα φύση».
  • Ο Θεός μάς ανανεώνει διαρκώς εσωτερικά.
  • Αυτή η ένωση και η εσωτερική ανανέωση μάς δίνουν τη δυνατότητα να ζούμε μια ηθική ζωή.

 

3. Ποια η σύγχρονη εφαρμογή της επιστολής του απ. Παύλου προς Κολοσσαείς;

Α. ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

Ο σύγχρονος κόσμος μας συχνά δοκιμάζει την πιστότητά μας στον Χριστό με το να μας παρουσιάζει να λατρεύσουμε πολλούς διαφορετικούς «θεούς».
Αισθανόμαστε πιέσεις για να δείξουμε απιστία στον Χριστό. Πρέπει να απορρίψουμε αυτές τις ψευδείς ιδέες και να ενστερνιστούμε τον Χριστό και μόνον Αυτόν.

Β. ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η σωτηρία μας δεν εξαρτάται από τις γήινες επιδιώξεις μας, αλλά από την πνευματική πραγματικότητα:

  • του αναγεννημένου πνεύματός μας και
  • της ένωσής μας με τον Χριστό

Η αναγέννηση μάς κάνει καινούργιους ανθρώπους. Δεν πειραματιζόμαστε απλώς τη συγχώρηση των αμαρτιών μας, αλλά και μια εσωτερική πνευματική αλλαγή. Η αναγέννηση είναι η πνευματική αλλαγή.

Pin It on Pinterest