210 32 31 079 [email protected]

ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

To νόημα της Αποκάλυψης του Ιωάννη

Όταν ο Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, οι αναγνώστες του είχαν ανάγκη μια νέα προοπτική. Η πρώτη εκκλησία αντιμετώπισε το διωγμό από την ισχυρή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Πολλοί Χριστιανοί άρχισαν να το βλέπουν αυτό ως ήττα. Όμως ο Ιωάννης ενθάρρυνε τους αναγνώστες του να βρουν παρηγοριά κι εμπιστοσύνη στην νίκη που απέκτησε ο Ιησούς με την ανάστασή του. Ήθελε να καταλάβουν ότι κι αν ακόμη πέθαιναν ως μάρτυρες, αυτό δεν θα σήμαινε το τέλος της ιστορίας τους. Στο τέλος, ο Ιησούς θα ολοκλήρωνε την βασιλεία του, και κάθε πιστός κάθε εποχής θα συμμετείχε στην νίκη του. Αυτό είναι το νόημα του βιβλίου της Αποκάλυψης του Ιωάννη.

ΤA ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

Πρώτον, θα αναλύσουμε το ιστορικό της πλαίσιο. Δεύτερον, θα συζητήσουμε το θεολογικό της πλαίσιο. Και τρίτον, θα δούμε το λογοτεχνικό της πλαίσιο. Τα πλαίσια αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την αρχική της σημασία, και να εφαρμόσουμε το μήνυμα της στη δική μας τη ζωή στην σημερινή κοινωνία.

1. Ποιο το ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου της Αποκάλυψης;

Το βιβλίο της Αποκάλυψης συναρπάζει και πιστούς, αλλά και  απίστους, από τότε που γράφτηκε. Όμως διαφορετικοί ερμηνευτές κατανοούν τα σύμβολα και τις εικόνες του βιβλίου με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή τη σύγχυση πηγάζει από την άγνοιά μας για το ιστορικό πλαίσιο αυτού του βιβλίου. Έτσι, για να μπορούμε να μάθουμε το πώς να ερμηνεύσουμε και να εφαρμόσουμε σωστά την Αποκάλυψη, πρέπει να καταλάβουμε λίγο περισσότερο ιστορικό της πλαίσιο.

Θα δούμε τρεις θεμελιώδης πτυχές του ιστορικού πλαισίου της Αποκάλυψης. Τον συγγραφέα της, τον χρόνο συγγραφής της και το αρχικό ακροατήριο της.

Περιεχόμενα Μαθήματος
  • Ο Συγγραφέας της
    1. Ο απόστολος Ιωάννης
    2. Η τοποθεσία και η Εμπειρία του Συγγραφέα
  • Χρονολογία
    1. Ο Νέρωνας
    2. Ο Δομιτιανός
  • Οι Παραλήπτες

2. Ποιο το θεολογικό πλαίσιο του βιβλίου της Αποκάλυψης;

Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο της Αποκάλυψης επιβεβαιώνει την θεολογία όλων των βιβλίων της Αγίας Γραφής που γράφτηκαν πριν από αυτό. Ο Ιωάννης βασίστηκε αρκετά σε προηγούμενα βιβλικά κείμενα, και περίμενε  ότι και οι παραλήπτες του βιβλίου του ήταν εξοικειωμένοι με αυτά.

Στη σειρά αυτή θα εστιάσουμε σε τρεις από τις πιο βασικές θεολογικές έννοιές:

  • πρώτα, η βιβλική διδασκαλία της εσχατολογίας ή «οι έσχατες μέρες»,
  • δεύτερον, η έννοια της διαθήκης, και
  • τρίτον, ο ρόλος των προφητών της βίβλου.
Περιεχόμενα Μαθήματος
  • Η Εσχατολογία
  • Η Διαθήκη
  • Οι Προφήτες
    1. Οι Πρεσβευτές της Διαθήκης
    2. Τα Πιθανά Αποτελέσματα
    3. Ο απόστολος Ιωάννης

3. Ποιο το Λογοτεχνικό Πλαίσιο του βιβλίου της Αποκάλυψης;

Η Αγία Γραφή περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη λογοτεχνίας: ιστορικές αφηγήσεις, νόμους, ποίηση, παροιμίες, επιστολές, προφητείες και άλλα. Κάθε είδος έχει τους δικούς του λογοτεχνικούς κανόνες και κώδικα επικοινωνίας.  Εξάλλου, είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβουμε τι διδάσκει μια περικοπή εάν πρώτα καταλάβουμε πώς διδάσκει. Έτσι, προκειμένου να βγάλουμε νόημα από το βιβλίο της Αποκάλυψης, ένα από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε σωστά το λογοτεχνικό του είδος.

Θα ερευνήσουμε το λογοτεχνικό πλαίσιο της Αποκάλυψης σε δύο στάδια.

  • Πρώτα, θα συγκρίνουμε το βιβλίο της Αποκάλυψης με το ύφος της προφητείας της Παλαιάς Διαθήκης.
  • Και δεύτερον, θα το συγκρίνουμε με την ιδιαίτερη μορφή της βιβλικής προφητείας γνωστή ως «αποκαλυπτική λογοτεχνία».
Περιεχόμενα Μαθήματος
  • Η Προφητεία
    1. Τα χαρακτηριστικά
    2. Οι Εκπληρώσεις
  • Αποκαλυπτική Λογοτεχνία
    1. Τα Χαρακτηριστικά της Βιβλικής Αποκαλυπτικής
    2. Η Ιστορική Ανάπτυξη της

Ερωτήσεις Εφαρμογής Πρώτης Ενότητας

  1. Πώς επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διαβάζεις το βιβλίο της Αποκάλυψης η επιβεβαίωση ότι ο απ. Ιωάννης έγραψε αυτό το βιβλίο;
  2. Τι είδους θλίψεις και διωγμούς έχεις υποστεί για την πίστη σου στον Ιησού Χριστό; Πώς συγκρίνονται με την εμπειρία των αναγνωστών του Ιωάννη;
  3. Τι πειρασμούς και πιέσεις αντιμετωπίζουν σήμερα οι Χριστιανοί ώστε να εγκαταλείψουν την πίστη τους;
  4. Πως σε ενθαρρύνει το βιβλίο της Αποκάλυψης; Πως σε ελέγχει;
  5. Με ποιον τρόπο θα έπρεπε το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις «τελευταίες μέρες» να εμβαθύνει την εξάρτησή σου από τον Θεό;
  6. Καθώς ζούμε στις «τελευταίες μέρες» πως προσμένεις τον ερχομό του Ιησού στη ζωή σου και στη διακονίας σου;
  7. Πως η καλοσύνη του Θεού σε ενθαρρύνει να παραμένεις αφοσιωμένος/η σε κείνον;
  8. Με ποιον τρόπο οι προφητείες της Βίβλου σε παρακινούν σε πιστότητα στον Θεό και να κρατήσεις τις διαθηκικές σου υποχρεώσεις;
  9. Το ότι κάποιες από τις ευλογίες του Θεού εξαρτώνται από την υπακοή μας, πως σε ενθαρρύνει στην συμπεριφορά σου και την αντιμετώπιση των άλλων;
  10. Πως η χριστιανική ελπίδα σου στηρίζεται από τη βεβαιότητα που βρίσκεται στην Αποκάλυψη ότι ο Ιησούς θα ξανάρθει και θα ολοκληρώσει τη βασιλεία του;

Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

Το Βιβλίο της Αποκάλυψης είναι γεμάτο από μικρές προφητείες οι οποίες αντλούν πολλά απ’ τα νοήματά τους από τις άλλες προφητείες γύρω τους. Το μήνυμά της Αποκάλυψης λοιπόν είναι πιο ξεκάθαρο όταν διαβάσουμε το βιβλίο στο σύνολό του, και δούμε την πανοραμική εικόνα που μας παρουσιάζει. Στη μελέτη αυτή, θα ερευνήσουμε το κείμενο του Ιωάννη θεωρώντας τη λογοτεχνική σύνθεσή του και το πώς τα διάφορα τμήματά του συνταιριάζονται μαζί.

  • Πρώτα, θα ερευνήσουμε την δομή και το περιεχόμενο της Αποκάλυψης, κοιτώντας πρώτα σύντομα τον σκοπό της συγγραφής του Ιωάννη.
  • Στη συνέχεια, θα ερευνήσουμε τις λεπτομέρειες του ίδιου του βιβλίου.
  • Και τέλος θα ερευνήσουμε κάποιες αρχές για τη σύγχρονη εφαρμογή του βιβλίου.

4. Πώς το όραμα του Χριστού φανερώνει τον σκοπό της Αποκάλυψης;

Ο σκοπός του Ιωάννη για τη συγγραφή της Αποκάλυψης είναι τόσο πολύπλοκος όσο είναι το ίδιο το βιβλίο. Παρ’ όλ’ αυτά μπορούμε να συνοψίσουμε τους βασικούς σκοπούς του με τον εξής τρόπο: ο Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης για να ενθαρρύνει τους Χριστιανούς που υπέφεραν, να παραμείνουν πιστοί μέχρι την δεύτερη έλευση του Ιησού.

Σύμφωνα με τον ρόλο του ως προφήτης του Θεού, ο σκοπός του Ιωάννη διακρίνεται με δύο είδη μηνυμάτων από τον Ιησού προς τις εκκλησίες της Μικράς Ασίας.

  • Πρώτον, ο Ιωάννης μετέφερε υποσχέσεις ευλογιών για κάθε έναν που ήταν πιστός στον Ιησού.
  • Δεύτερον, μετέφερε απειλές κατάρων ενάντια σε όσους ήταν άπιστοι.
Περιεχόμενα Μαθήματος
  • Οι Προσφορές των Ευλογιών
  • Οι Απειλές των Κατάρων

 

5. Ποια τα επερχόμενα γεγονότα στην αφήγηση της Αποκάλυψης;       

 Το βιβλίο της Αποκάλυψης ξεκινάει με μια σύντομη εισαγωγή στο κεφ1:1—8 και το όραμα του Χριστού στο κεφ. 1:9-3:22

Το όραμα για τα μελλοντικά γεγονότα στο κεφ. 4:1-16:21 λαβαίνει χώρα στον ουράνιο θρόνο και αποκαλύπτει επερχόμενα γεγονότα τα οποία βρίσκονταν ακόμη στο μέλλον την εποχή του Ιωάννη. Απευθύνεται σε όλες τις εκκλησίες και εστιάζει κυρίως στο μέλλον, στη μεγάλη μάχη μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού. Το όραμα αυτό είχε δοθεί για να ενθαρρύνει τους αρχικούς παραλήπτες του βιβλίου ώστε να παραμείνουν πιστοί μέσα σε όλες τις δυσκολίες  και ενάντια στην αμαρτία και τον Σατανά, επειδή η μελλοντική νίκη του Θεού ήταν σίγουρη.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σημειώσουμε σχετικά με το όραμα του Ιωάννη για τα επερχόμενα γεγονότα είναι ότι αποτελείται από τέσσερις σειρές με πιο μικρότερα οράματα:

  • οι επτά σφραγίδες,
  • οι επτά σάλπιγγες,
  • οι επτά ιστορίες και
  • οι επτά φιάλες.

6. Ποιες οι τελικές καταστάσεις στην αφήγηση της Αποκάλυψης; 

Το όραμα πια (17:1 – 22:8) λαβαίνει χώρα στην έρημο. Σύμφωνα με το κεφ17:1, το όραμα  καλύπτει την τιμωρία της μεγάλης πόρνης, αλλά και την έλευση του Χριστού, την τελική μάχη όπου οι δυνάμεις του κακού συντρίβονται ολοκληρωτικά, την κυριαρχία εκείνων που είναι πιστοί στον Χριστό και στην τελική ανακαίνιση των ουρανών και της γης.

Ο Ιωάννης σχεδίασε το τμήμα αυτό για να τραβήξει την προσοχή του των παραληπτών του βιβλίου του στις τελικές ευλογίες για κείνους που μένουν πιστοί στον Χριστό και στις τελικές κατάρες που θα πέσουν πάνω σε κείνους που δεν είναι. Αυτός ο διπλός στόχος μας εμπνέει να επιζητήσουν με τις ευλογίες του Θεού και να αποφύγουν με τη κρίση.

Περιεχόμενα Μαθήματος
  • Η Μεγάλη Πόρνη
    1. Η Κρίση της Βαβυλώνας
    2. Η Βασιλεία των Αγίων
      1. Η Χιλιετής Βασιλεία
      2. Η Τελική Κρίση στους Εχθρούς του Θεού
      3. Η Τελική Κρίση για τον λαό του Θεού
  •  Η Γυναίκα του Αρνίου
  • Ο Επίλογος του βιβλίου της Αποκάλυψης

7. Ποιες οι ερμηνείες του βιβλίου της Αποκάλυψης; 

Η Αποκάλυψη μας επιβεβαιώνει την τελική νίκη του Θεού, ενθαρρύνει την επιμονή μας και αυξάνει την λαχτάρα μας για την έλευση του Χριστού. Η μελλοντική ευλογία μας είναι βέβαιη. Και μπορεί να μας δώσει παρηγοριά και αποφασιστικότητα σε ώρα πειρασμού ή διωγμού. Είχε σκοπό να ενθαρρύνει τον κάθε πιστό σε κάθε εποχή ώστε να ζήσει με πιστή υπακοή σε κείνον, και να ελπίζει στην ένδοξη επιστροφή του Σωτήρα μας, Ιησού Χριστού.

Η συζήτησή μας για την σύγχρονη ερμηνεία του βιβλίου της Αποκάλυψης θα χωριστεί σε δύο μέρη.

  • Πρώτα θα περιγράψουμε και θα ζυγίσουμε τέσσερις συνήθεις προσεγγίσεις για την ερμηνεία του βιβλίου της Αποκάλυψης.
  • Δεύτερον, θα προτείνουμε μια ολοκληρωμένη ερμηνευτική που χρησιμοποιεί στοιχεία και από τις τέσσερις αυτές ερμηνευτικές προσεγγίσεις.
Περιεχόμενα Μαθήματος
  • Οι Συνήθης Ερμηνευτικές Προσεγγίσεις
    1. Πρετερισμός
    2. Μελλοντισμός
    3. Ιστορικισμός
    4. Ιδεαλισμός
  • Μια πιο ολοκληρωμένη Ερμηνευτική Προσέγγιση

Ερωτήσεις εφαρμογής δεύτερης ενότητας

  1. Τι παρηγοριά και ελπίδα σου δίνει η περιγραφή του απ. Ιωάννη για τον Χριστό για τις συνθήκες της ζωής σου σήμερα;
  2. Πώς μπορείς να εφαρμόσεις τους επαίνους και τις κριτικές που βρίσκονται στις επιστολές προς τις επτά εκκλησίες στη ζωή σου και στη διακονίας σου σήμερα;
  3. Ποιες δοκιμασίες και ποιους πειρασμούς αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί σήμερα;
  4. Πώς σε ενθαρρύνει το ότι ο Ιησούς είναι ο μόνος που μπορεί να ανοίξει τις επτά σφραγίδες που περιέχουν κρίσεις στον κόσμο;
  5. Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μήνυμα των επτά σαλπίγγων ώστε να μιλήσεις για τον Χριστό σε άλλους;
  6. Πώς σε βοηθάει το όραμα των επτά ιστοριών να εμμένεις γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσεις δοκιμασίες και δυσκολίες μέχρι να έρθει ο Χριστός ξανά;
  7. Ποια ενθάρρυνση παίρνεις από την αφοσίωση του Θεού στο λαό του που βρίσκεται στο όραμα των επτά φιαλών;
  8. Με ποιον τρόπο σε παρακινούν οι προφητείες της Βίβλου να παραμείνεις πιστός/η και υπάκουος/η στον Θεό;
  9. ​Με ποιες διακονίες ασχολείσαι σήμερα και πώς σε βοηθούν να περπατάς με πίστη και να αντιστέκεσαι στους πειρασμούς;
  10. Πώς θα πρέπει η πραγματικότητα της επερχόμενης τελικής κρίσης και του ερχομού του Ιησού να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ζεις σήμερα;
  11. Πώς οι ομοιότητες μεταξύ των Χριστιανών σήμερα και των πρωτων παραληπτών της Αποκάλυψης μας δίνουν πεποίθηση στη νίκη του Θεού και θάρρος να συνεχίσουμε με πίστη;

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

Ο Ιησούς κυβερνάει ως βασιλιάς, όμως η βασιλεία του δεν είναι από αυτόν τον κόσμο. Το βιβλίο της Αποκάλυψης μάς δίνει την ελπίδα ότι η βασιλεία του έρχεται. Τώρα μπορούμε να την γευτούμε εν μέρει, όμως όταν ξανάρθει ο Χριστός θα την γευτούμε πλήρως. Επειδή η τελική νίκη στον κόσμο αυτόν ανήκει στον Χριστό, ο Ιωάννης μας καλεί να παραμείνουμε πιστοί σε κείνον μέχρι να ξανάρθει. Η μελέτη της θεολογίας του βιβλίου της αποκάλυψης θα χωριστεί σε τέσσερα μέρη που ακολουθούν τα βασικά στοιχεία των αρχαίων διαθηκών.

  • Πρώτα, θα δούμε τη βασιλεία που έχει ο Θεός ως ο θεϊκός ηγεμόνας ή αυτοκράτορας, καθώς επίσης και τη βασιλεία που έχει ο Ιησούς ως ο υπήκοος βασιλιάς του Θεού.
  • Δεύτερον, θα ερευνήσουμε τον τρόπο που τονίζει η Αποκάλυψη την ευσπλαχνία του Θεού προς τον λαό της διαθήκης του.
  • Τρίτον, θα δούμε την προϋπόθεση της πιστότητας που απαιτεί ο Θεός από τον λαό του. Τέταρτον, θα στραφούμε στις συνέπειες που πηγάζουν από την πιστότητα και την απιστία προς τον Θεό.

    8. Ποια η βασιλεία του Θεού στο βιβλίο της Αποκάλυψης; 

    Το βιβλίο της Αποκάλυψης παρουσιάζει συχνά τον Θεό ως τον μεγάλο βασιλιά της δημιουργίας και τονίζει στην ενεργή και δυναμική του κυριαρχία στο σύμπαν.

    Ο Θεός κυβερνάει τη βασιλεία του με τρόπους που μοιάζουν με αρχαίες αυτοκρατορικές συνθήκες, ιδιαίτερα εκείνες μεταξύ των αυτοκρατόρων και των υποτελών βασιλείων  στην αυτοκρατορία τους. Έτσι συζήτησή μας σχετικά με τη βασιλεία του Θεού και του Ιησού θα επικεντρωθεί σε δύο ζητήματα.

    • Πρώτα, θα ερευνήσουμε τη βασιλεία του Θεού ως τον ηγεμόνα πάνω σε όλη τη δημιουργία.
    • Δεύτερον, θα περιγράψουμε τη βασιλεία του Χριστού ως τον υπηρέτη βασιλιά του Θεού.
    Περιεχόμενα Μαθήματος
    • Η Βασιλεία του Θεού
    • Η Βασιλεία του Χριστού

    9. Ποια η ευσπλαχνία του Θεού στο Βιβλίο της Αποκάλυψης;

    Η ευσπλαχνία του Θεού ως  ηγεμόνα της διαθήκης μπορεί να φανεί με πολλούς τρόπους σε όλο το βιβλίο της Αποκάλυψης. Χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη ευσπλαχνία του ήταν όταν έστειλε τον Υιό του να πεθάνει για τις αμαρτίες μας.  Όμως βλέπουμε επίσης την βασιλική ευσπλαχνία του Θεού για το λαό του με τον τρόπο που μας καλεί στον εαυτό του και μας κάνει μέρος της βασιλείας του. Μέσα στη ευσπλαχνία του εξαίρεσε το λαό του από πολλές κρίσεις που στοχεύουν εναντίων των απίστων.

    Θα χωρίσουμε τη συζήτησή μας για την διαθήκη της ευσπλαχνίας του Θεού σε τρία μέρη.

    • Πρώτα, θα δούμε τον τρόπο που ο Θεός υπερασπίστηκε τη βασιλεία του στην Παλαιά Διαθήκη.
    • Δεύτερον, θα δούμε πως υπερασπίστηκε τη βασιλεία του στην Καινή Διαθήκη έξω από το βιβλίο της Αποκάλυψης.
    • Τρίτον, θα εστιάσουμε στην φιλεύσπλαχνη προστασία του στο βιβλίο της Αποκάλυψης.
    Περιεχόμενα Μαθήματος
    • Στην Παλαιά Διαθήκη
    • Στην Καινή Διαθήκη
      1. Η Νίκη του Χριστού
      2. Η Δύναμη του Αγίου Πνεύματος
    • Το Βιβλίο της Αποκάλυψης

    10. Ποια η πιστότητα που απαιτεί ο Θεός στο βιβλίο της Αποκάλυψης;

    Όταν έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, ο απόστολος Ιωάννης γνώριζε καλά τη διαθηκική σχέση της εκκλησίας με τον Θεό. Ένας από τους λόγους που έγραψε ήταν να ενθαρρύνει τις εκκλησίες της Μικράς Ασίας ώστε να παραμείνουν πιστοί στον Θεό σε όλη τη διάρκεια των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν. Ήθελε να θυμούνται την καλοσύνη που τους είχε δείξει ο Θεός, καθώς επίσης και τις ευλογίες που τους είχε προσφέρει, ώστε να ζουν με πιστή υπακοή προς τον Κύριο.

    Η μελέτη μας πάνω στο θέμα της πιστότητας θα επικεντρωθεί σε δύο κύριες εκφράσεις της πιστότητας που βρίσκονται σε όλο το βιβλίο της Αποκάλυψης: στην εμμονή και στην λατρεία.

    Περιεχόμενα Μαθήματος
    • Η Εμμονή
    • Η Λατρεία
      1. Η Λύτρωση του Χριστού στο Παρελθόν
      2. Η Τιμή που μας έχει δώσει ο Θεός στο παρόν
      3. Οι Ευλογίες του Μέλλοντος

    11. Ποιες οι Συνέπειες της πιστότητας μας στο βιβλίο της Αποκάλυψης;

    Το βιβλίο της Αποκάλυψης αναφέρει πολλά βραβεία κι ευλογίες για υπακοή και πολλές τιμωρίες και κατάρες για την ανυπακοή.

    Η τελική κρίση είναι μια απαραίτητη συνέπεια της διαθήκης που είχε κάνει ο Θεός με τον Χριστό ως τον υπήκοο βασιλιά του. Ο Χριστός κυριαρχεί ως βασιλιάς για να επιτύχει την ανακαίνιση του ουρανού και της γης, ώστε η δημιουργία να φανερώσει πλήρως τη δόξα του Θεού. Για να συμβεί αυτό, η καλοσύνη θα πρέπει να βραβευτεί και να ευλογηθεί, ενώ η κακία και η επανάσταση εναντίον της εξουσίας του Θεού θα πρέπει να τιμωρηθεί και να αφαιρεθεί.

    Θα ερευνήσουμε τις συνέπειες της πιστότητας και της απιστίας προς τον Θεό σε δύο μέρη.

    • Πρώτα, θα δούμε τις τελευταίες κατάρες που θα πέσουν πάνω σε όσους είναι άπιστοί.
    • Δεύτερον, θα δούμε τις τελευταίες ευλογίες των νέων ουρανών και της νέας γης που θα δοθούν σε όσους είναι πιστοί.
    Περιεχόμενα Μαθήματος
    • Οι Τελευταίες Κατάρες
    • Οι Τελευταίες Ευλογίες
      1. Η Ανακαίνιση της Δημιουργίας
      2. Ο Παγκόσμιος Ναός
      3. Η Αιώνια Βασιλεία του Ιησού Χριστού

    Ερωτήσεις Εφαρμογής Τρίτης Ενότητας

    1. Ποια παρηγοριά θα πρέπει να σου δίνει η βασιλεία του Θεού και του Χριστού στις παρούσες συνθήκες της ζωής σου;
    2. Ποια ενθάρρυνση έχεις γνωρίζοντας ότι ο Θεός προστατεύει τον πιστό λαό του από τις δαιμονικές δυνάμεις;
    3. Με ποιον τρόπο σε βοηθούν οι διακονίες με τις οποίες ασχολείστε σήμερα, να ζεις στην πραγματικότητα της νίκης του Χριστού πάνω στους πνευματικούς εχθρούς του Θεού;
    4. Πώς θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το μήνυμα της δύναμης του Αγίου Πνεύματος στο βιβλίο της Αποκάλυψης για να σε βοηθήσει στον πνευματικό πόλεμο;
    5. Πώς θα πρέπει το έργο της λύτρωσης του Χριστού στο παρελθόν να σε εμπνέει στη λατρεία σου σήμερα;
    6. Ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά και το έργο σου γνωρίζοντας ότι ο Θεός μας έχει τιμήσει ως βασιλιάδες και ιερείς;
    7. Πώς θα πρέπει να λατρεύεις τον Θεό στις παρούσες συνθήκες ζωής σου για τις ευλογίες που θα σου δώσει ο Θεός στο μέλλον;
    8. Ποιοι είναι κάποιοι τρόποι που το βιβλίο της Αποκάλυψης σε έχει παρακινήσει να παραμείνεις πιστός στον Θεό;
    9. Ποια στάση πρέπει να έχεις προς τους άλλους ανθρώπους γνωρίζοντας ότι ο Θεός θα καταδικάσει τους εχθρούς του κατά την τελική κρίση;
    10. Ποιες είναι ορισμένες από τις ευλογίες που προσμένεις στους νέους ουρανούς και στη νέα γη;
    11. Πώς μπορεί το όραμα του μελλοντικού παγκόσμιου ναού του Θεού να σου δώσει σήμερα ελπίδα;

    Pin It on Pinterest