Οι ψευδοπροφήτες πίστευαν στην άμεση έλευση του Ιησού.
Στην πραγματικότητα, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, κάποιοι ψευδοπροφήτες είχαν φθάσει στο σημείο να διακηρύττουν ότι ο Χριστός είχε ήδη επιστρέψει.
“Μην αφήνετε να σας σαλεύουν τόσο γρήγορα το μυαλό, ούτε να σας αναστατώνουν όσοι ισχυρίζονται ότι τάχα φτάνει όπου να ‘ναι η ημέρα του Κυρίου. Μην τους πιστεύετε όταν επικαλούνται είτε αποκάλυψη του Πνεύματος είτε λόγια ή επιστολή που προέρχονται δήθεν από μας. 3 Κανείς μη σας εξαπατήσει με κανέναν τρόπο. Γιατί δε θα έρθει η ημέρα εκείνη, αν πρώτα δεν γίνει η αποστασία και δε φανερωθεί ο άνθρωπος της αμαρτίας, αυτός που είναι προορισμένος για την απώλεια” (Β’ Θεσσαλονικείς 2:2-3).
3. Η χριστιανική ζωή στη Θεσσαλονίκη
α. Αποθάρρυνση
Οι Θεσσαλονικείς πιστοί μοιραία απογοητεύονται επειδή ο ερχομός του Χριστού δεν συμβαίνει.
“Θέλουμε να ξέρετε, αδερφοί, τι θα γίνει με αυτούς που πέθαναν, για να μη λυπάστε κι εσείς όπως και οι άλλοι, που δεν ελπίζουν πουθενά. Εμείς πιστεύουμε ότι ο Ιησούς πέθανε κι αναστήθηκε• το ίδιο πιστεύουμε κι ότι αυτούς που πέθαναν πιστεύοντας στον Ιησού, ο Θεός θα τους αναστήσει για να ζήσουν μαζί του.” (Α’ Θεσσαλονικείς 4:13-14).
Ο Παύλος διαβεβαιώνει τους πιστούς ότι, αν και εκείνοι που είχαν πεθάνει είχαν βιώσει τον φυσικό θάνατο, είχαν δηλαδή πεθάνει σωματικά, πνευματικά ζούσαν ακόμα με τον Χριστό και κάποια μέρα θα Τον συνόδευαν στη δεύτερή Του έλευση.
β. Ανευθυνότητα
Το μήνυμα των ψευδοπροφητών είχε οδηγήσει τους Θεσσαλονικείς και σε έναν ανεύθυνο τρόπο ζωής. Οι ψευδοπροφήτες είχαν πείσει κάποιους Χριστιανούς ότι δεν χρειάζονταν πλέον να εργάζονται για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην.
“Να το θεωρείτε τιμητικό να ζείτε χωρίς αναταραχές, να ασχολείστε μόνο με τις δικές σας υποθέσεις και να εργάζεστε για να βγάζετε το ψωμί σας με τα ίδια σας τα χέρια, όπως σας παραγγείλαμε. Έτσι θα έχετε το σεβασμό των μη χριστιανών και δε θα εξαρτάσθε οικονομικά από κανέναν” (Α’ Θεσσαλονικείς 4:11-12).
“Σας παραγγέλλουμε, αδερφοί, στο όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού, να αποφεύγετε κάθε αδερφό που είναι αργόσχολος και δε ζει σύμφωνα με την παράδοση που παρέλαβε από μας. Εσείς οι ίδιοι ξέρετε πώς πρέπει να ακολουθείτε το παράδειγμά μας: Δεν αποφύγαμε την εργασία όταν ήμασταν κοντά σας, ούτε επιβαρύναμε κανέναν με τη διατροφή μας, αλλά εργαζόμασταν μέρα νύχτα με κόπο και μόχθο, για να μη γίνουμε βάρος σε κανέναν σας. Όχι γιατί δεν είχαμε το δικαίωμα αυτό, αλλά για να γίνουμε παράδειγμα σ’ εσάς να μας μιμηθείτε. Κι όταν ήμασταν κοντά σας, αυτό σας παραγγέλλαμε: Όποιος δεν θέλει να εργάζεται, αυτός να μη τρώει κιόλας. Γιατί μαθαίνουμε ότι μερικοί από σας είναι αργόσχολοι, δηλαδή δεν εργάζονται, αλλά περιεργάζονται τους άλλους. Σ’ αυτούς παραγγέλλουμε και τους παρακαλούμε, στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να ηρεμήσουν και να εργάζονται κανονικά, για να κερδίζουν το ψωμί τους” (Β’ Θεσσαλονικείς 3:6-12).