210 32 31 079 [email protected]

Η ταινία της Disney “Encanto” μας δείχνει τον Σωτήρα!

σκέψεις του RYAN MACDONALD στο thegospelcoalition.org

Tο τραγούδι «Δεν μιλούν για τον Μπρούνο» βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα του παγκόσμιου billboard για 14 συνεχόμενες εβδομάδες, ενώ έχει σκαρφαλώσει και στην 1η θέση! Όλα αυτά γιατί τα παιδιά μας ζητούν να παίζει ασταμάτητα στο αυτοκίνητο, στο σπίτι και δε σταματούν να το τραγουδούν.

Ομολογουμένως το τραγούδι είναι πολύ πιασάρικο και ξεχωρίζει από την ταινία για καλό λόγο! Ο μυστηριώδης, αποξενωμένος θείος Μπρούνο αποδεικνύεται πως είναι το επίκεντρο της πλοκής του Encanto. Η ιστορία ακολουθεί μια μαγική οικογένεια, τους Μαντριγάλ, σε ένα κρυφό μέρος της Κολομβίας που ονομάζεται Encanto (στα αγγλικά σημαίνει «γοητευμένος» ή «χαρά /απόλαυση»). Η μαγεία του Encanto έχει ευλογήσει όλα τα παιδιά των Μαντριγάλ με ξεχωριστά χαρίσματα εκτός από τη Μίραμπελ. Η περίεργη έλλειψη χαρίσματος της Μίραμπελ είναι η πρώτη ένδειξη ότι η μαγεία του Encanto βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Μίραμπελ ξεκινά την αναζήτησή της για να ανακαλύψει το πρόβλημα κι έτσι οδηγείται στον Μπρούνο, ο οποίος έχει απορριφθεί από την οικογένεια λόγω των προφητειών του για καταστροφή. Ο Μπρούνο προειδοποιούσε τα μέλη της οικογένειας για το μέλλον και όταν πραγματοποιούνταν οι προβλέψεις του, όλοι τον κατηγορούσαν!

Αυτή είναι η δυναμική του «Δεν μιλούν για τον Μπρούνο». Ακούστε το εδώ:  

 

Καθώς έβλεπα την ταινία δεν μπορούσα να μην παρατηρήσω τους παραλληλισμούς μεταξύ του Μπρούνο (του προφήτη που τον απέρριψαν επειδή λέει την αλήθεια) και του Ιησού Χριστού. Αμφιβάλλω αν κάποιος από αυτούς τους παραλληλισμούς δημιουργήθηκε από τη Disney και είναι πιο σοφό να αποφεύγουμε να βλέπουμε στους χαρακτήρες των ταινιών περισσότερο τον «τύπο του Χριστού» από όσο υπάρχει. Αλλά, όπως θα έλεγε και η Sally Lloyd-Jones, το “Encanto” είναι μια ταινία που ψιθυρίζει το όνομα του Ιησού. Ορίστε τι εννοώ.

1. Ο προφήτης απορρίπτεται και φιμώνεται επειδή λέει την αλήθεια.

Όπως ο Χριστός, ο Μπρούνο είναι ένας προφήτης χωρίς αναγνώριση στην πατρίδα του (Μάρκος 6:4). Ο καλοπροαίρετος θείος Μπρούνο λέει την αλήθεια σε όσους αγαπά με θέλοντας να τους προετοιμάσει γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Ωστόσο, αντί να λάβουν την προειδοποίηση, όσοι ακούν τα λόγια του, δεν κατανοούν τις προβλέψεις του και τον κατηγορούν πως προκαλεί την καταστροφή. Το ίδιο ισχύει και για τον Χριστό στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κεφ. 12), όταν ο Ιησούς βγάζει το δαιμόνιο από έναν τυφλό και κωφάλαλο άνδρα. Οι Φαρισαίοι παρακολουθούν αυτό το θαύμα αλλά κατηγορούν τον Ιησού πως το έκανε με τη δύναμη του Σατανά (εδ. 24). Ο Ιησούς τους εξηγεί ότι αν ο Σατανάς επιτεθεί στον εαυτό του, το βασίλειό του σύντομα θα καταρρεύσει. «Αν όμως εγώ βγάζω τα δαιμόνια με το Πνεύμα του Θεού», συνεχίζει ο Ιησούς, «αυτό σημαίνει πως έφτασε σ’ εσάς η βασιλεία του Θεού» (Ματθαίος 12:28).

Έτσι και η οικογένεια των Μαντριγάλ, ως «μια διχασμένη οικογένεια», κυριολεκτικά καταρρέει. «Πώς θα σταθεί πια η κυριαρχία της;» Οι Μαντριγάλ δεν μπορούν να δουν ότι ο Μπρούνο μπορεί να είναι ένας προφήτης που φέρνει τη βασιλεία και αντί να την καταστρέφει.

Όπως και ο Μπρούνο, ο προφήτης που λέει την αλήθεια, ο Ιησούς Χριστός, απορρίπτεται από τους ίδιους τους οπαδούς του, ακόμη κι από κάποιους που ανήκουν στον στενό κύκλο του, όπως ο Πέτρος, ο οποίος μαλώνει τον Ιησού επειδή φανερώνει τα πάθη του (Ματθαίος 16:22) και στη συνέχεια αρνείται ότι Τον γνωρίζει (Ματθαίος 26:69–75). Στην πραγματικότητα, η θρασύτατη άρνηση του Πέτρου για οποιαδήποτε σχέση με τον Ιησού μοιάζει πολύ με την ντροπή των Μαντριγάλ που τους οδηγεί να κόψουν κάθε επαφή με τον Μπρούνο. Ο Πέτρος και οι άλλοι που εγκατέλειψαν τον Ιησού μπορεί επίσης να είπαν: «Δεν μιλάμε για τον Ιησού!»

Ο Ιησούς «ήρθε στον τόπο το δικό του, και οι δικοί του δεν τον δέχτηκαν» (Ιωάννης 1:11). Όπως ο Μπρούνο, έτσι και ο Ιησούς είναι ένας προφήτης που, επειδή λέει την αλήθεια, οι δικοί του άνθρωποι Τον απορρίπτουν και Τον αποφεύγουν.

2. Ο προφήτης που απέρριψαν και φίμωσαν είναι στην πραγματικότητα αυτός που κρατά την οικογένεια ενωμένη.

Η οικογένεια Μαντριγάλ νόμιζε ότι ο Μπρούνο είχε φύγει. Ωστόσο, στην αναζήτηση της αλήθειας η Μιραμπέλ ανακαλύπτει ότι στην πραγματικότητα ζει μέσα στους τοίχους του οικογενειακού τους σπιτιού. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Κρατάει και το σπίτι ενωμένο. Παρόλο που τον έχουν απορρίψει, ο Μπρούνο παραμένει ενεργός, εργάζεται ανιδιοτελώς για το καλό της οικογένειας. Επισκευάζει τους ραγισμένους τοίχους που προκλήθηκαν από την άδικη απόρριψή του από την  ίδια του την οικογένεια.

Ο Μπρούνο, ο γιος που απορρίφθηκε, είναι αυτός που μεσολαβεί για λογαριασμό της ίδιας της οικογένειας που τον πρόδωσε. Τι υπέροχη εικόνα του Χριστού! Ενώ βρισκόταν στον σταυρό, οι Φαρισαίοι και οι αρχιερείς τον κορόιδευαν: «Τους άλλους τους έσωσε· τον εαυτό του δεν μπορεί να τον σώσει». (Ματθαίος 27:42). Αλλά όπως επισημαίνει ο D. A. Carson «Αν είχε σώσει τον εαυτό Του, δεν θα μπορούσε να σώσει άλλους. Ο μόνος τρόπος για να σώσει τους άλλους, ήταν ακριβώς με το να μην σώσει τον εαυτό Του». Η ομορφιά της ανιδιοτελούς αγάπης του Χριστού για την οικογένειά του, ακόμα και όταν Τον έχουν απορρίψει, αποτυπώνεται καλύτερα στα λόγια Του στον σταυρό: «Πατέρα, συγχώρεσέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν» (Λουκάς 23:34). Και ο Μπρούνο θρηνεί που η οικογένειά του δεν ξέρει τι κάνει, αλλά τους αγαπά ούτως ή άλλως και τους συγχωρεί πρόθυμα.

3. Η οικογένεια «θεραπεύεται» μόνο όταν δεχτεί πίσω τον προφήτη που απέρριψε.

Η λύση στο πρόβλημα του Encanto έρχεται όταν η οικογένεια αγκαλιάζει τον Μπρούνο και τον δέχεται πίσω. Το τραγούδι που παίζει κατά τη διάρκεια αυτής της όμορφης σκηνής της αποκατάστασης ονομάζεται «Όλοι εσείς εδώ» (“All of You”). Η γιαγιά, η οποία είναι η αρχηγός της οικογένειας, καλωσορίζει τον Μπρούνο με ανοιχτές αγκάλες τραγουδώντας: «Το θαύμα το κρατάς, το ζεις το ξεπερνάς, το θαύμα είναι αυτό: όλοι εσείς εδώ. Το θαύμα το κοιτώ, όλοι εδώ!» Μόνο αφού η οικογένεια δεχτεί τον Μπρούνο ως «θαύμα», μπορούν να αρχίσουν να θεραπεύουν και να ξαναχτίζουν τον χαλασμένο παράδεισό τους.

Με παρόμοιο τρόπο, οι ακόλουθοι του Ιησού καλούνται να πιστέψουν και να λάβουν «το θαύμα» του προσώπου του Ιησού Χριστού: την ενσάρκωση, τον θάνατο και την ανάστασή Του. Επιπλέον, καλούμαστε να αγκαλιάσουμε «ολόκληρο» τον Ιησού, όχι μόνο τα πράγματα που λέει και είναι ταιριαστά με εμάς ή τις πτυχές του χαρακτήρα Του που μας αρέσουν. Τέλος, μόνο όταν ομολογήσουμε τον Χριστό ως το θαύμα του Θεού για σωτηρία, έναν ταλαιπωρημένο υπηρέτη που στάλθηκε για να μας συμφιλιώσει με τον Πατέρα, θα λάβουμε τη νέα οικογενειακή μας ταυτότητα (Μάρκος 3:35). Όπως λέει ο Ιωάννης «Σ’ όσους όμως τον δέχτηκαν και πίστεψαν σ’ αυτόν, έδωσε το δικαίωμα να γίνουν παιδιά του Θεού. Απ’ το Θεό γεννήθηκαν αυτοί και όχι από γυναίκας αίμα, ούτε από επιθυμία ανθρώπινη ή επιθυμία άντρα» (Ιωάννης 1:12–13).

Ο Μπρούνο δεν παρά μια ξεκάθαρη εικόνα του Ιησού Χριστού. Υπάρχουν σημεία στην ταινία όπου οι χριστολογικές αντηχήσεις καταρρέουν. Παρόλα αυτά όμως, παρουσιάζοντας τον Μπρούνο ως έναν προφήτη που απορρίφθηκε, επειδή έλεγε την αλήθεια, και ως κάποιον που μόλις τον δέχονται με πίστη φέρνει θεραπεία και πληρότητα, το “Encanto” σκιαγραφεί τον αληθινό Σωτήρα. Είναι πραγματικά δώρο, όταν δημοφιλείς ταινίες προσφέρουν τροφή όπως αυτή για θεολογική σκέψη και σύνδεση με το Ευαγγέλιο, ειδικά όταν πρόκειται για μικρούς θεατές. Έτσι, ακόμα κι αν τα παιδιά σας τραγουδούν ασταμάτητα το «Δεν μιλούν για τον Μπρούνο», ίσως θα έπρεπε να απαντήσουμε με τη φράση «Εμείς πρέπει να μιλήσουμε για τον Μπρούνο»! Και μετά δείτε που θα σας οδηγήσει η κουβέντα…

απόδοση: Γιάννης Τζαμτζής

Pin It on Pinterest