210 32 31 079 [email protected]

«Μαμά, γιατί το Πάσχα γεμίζει ο τόπος με λαγουδάκια; Τι σχέση έχουν με τη γιορτή;»

Πολλοί χριστιανοί παλεύουν με την εμπορευματοποίηση του Πάσχα. Οι γονείς ρωτούν: «Είναι δυνατόν τα παιδιά μας να απολαμβάνουν το κυνήγι των πασχαλινών αυγών και να συνεχίζουν να αγαπούν τον Ιησού;» Οι χριστιανοί γονείς χρειάζεται να κατανοήσουν την ευθύνη που έχουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σχέδιο του Θεού για σωτηρία (Ψαλμοί 78:4–7). Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να επιθυμούν τον Ιησού ως τον μεγαλύτερο θησαυρό τους;

Πιστεύω πως είναι πραγματική ευλογία το γεγονός ότι η κοινωνία μας δίνει ακόμα χρόνο και θέση στη γιορτή του Πάσχα, ακόμα κι αν πολλοί χάνουν το νόημα. Οι μέρες αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να αναζητήσουμε ευκαιρίες με τα παιδιά μας αλλά και με το φιλικό μας περιβάλλον, για να γιορτάσουμε! Το πιο σημαντικό είναι να αναζητήσουμε ευκαιρίες για να μοιραστούμε την ιστορία της ανάστασης και την χαρά που πλημμυρίζει τις καρδιές μας! Ακολουθούν πέντε ιδέες για το πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό:

1. Διαβάστε την ιστορία της ανάστασης.

Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας απολαμβάνουν να παρακολουθούν την πλοκή μιας καλής ιστορίας. Οι γονείς που μοιράζονται με τα μικρά παιδιά τους τις βασικές αλήθειες του ευαγγελίου – την αγάπη του Θεού, την αμαρτία μας και τη σωτηρία του Ιησού Χριστού – θέτουν ένα γερό θεμέλιο για την πίστη των παιδιών τους.

Χρησιμοποιήστε μια εικονογραφημένη παιδική Βίβλο για να κρατήσετε τα μικρά παιδιά αφοσιωμένα. Καθώς μεγαλώνουν, θα αναγνωρίζουν τις βιβλικές έννοιες που έχουν μάθει. Εάν έχετε ένα παιδί 4 ή 5 ετών, μην αμφισβητείτε την ετοιμότητά του έρθει σε επαφή με την ιστορία του Πάσχα από ένα βιβλίο με εικόνες ή μια Βίβλο για παιδιά.

Προσαρμοστείτε στις δυνατότητες κατανόησης και προσοχής του παιδιού σας. Η σταθερή ανάγνωση ακόμη και δύο εδαφίων, διαμορφώνει τη ζωντανή συνήθεια της μελέτης της Αγίας Γραφής. Με τη χάρη του Θεού, τα παιδιά σας θα περάσουν τη ζωή τους μαθαίνοντας να εμπιστεύονται τον Θεό στον οποίο αναφέρεται η ιστορία του Πάσχα.

2. Γιορτάστε και χαρείτε για την ιστορία της ανάστασης.

Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να γιορτάσετε και να απολαύσετε τα καλά νέα της ανάστασης μαζί ξανά και ξανά. Μια από τις πρώτες μου αναμνήσεις από το Πάσχα ήταν όταν ο μπαμπάς μάς ξυπνούμε λέγοντας «Χριστός Ανέστη!» Από πολύ μικρός έμαθα να απαντάω: «Αληθώς ανέστη!» Έβλεπα τη χαρά αυτής της αλήθειας στα μάτια του πατέρα μου.

Σκεφτείτε την ιδέα να οργανώσετε τα μικρότερα παιδιά του δημοτικού για να παρουσιάσουν μια μικρή παράσταση με την ιστορία της ανάστασης σε μια λατρεία για όλη την οικογένεια στο σπίτι. Ο αγώνας του Πέτρου και του Ιωάννη προς τον τάφο στο Ιωάννης 20 θα είναι σίγουρα διασκεδαστικός!

Τα παιδιά ελπίζουν σε πολλά πράγματα που μπορεί να συμβούν ή να μην συμβούν. Όταν οι γονείς διαμορφώνουν τη χαρά της ελπίδας στον Θεό, δείχνουν στα παιδιά αυτό που είναι βέβαιο – την αλήθεια των υποσχέσεων του Θεού. Ο Ιησούς Χριστός πέθανε στο σταυρό για να πληρώσει την τιμωρία για την αμαρτία μας και για να ανοίξει τον δρόμο, ώστε να μπορούμε να πλησιάσουμε τον Θεό και να γίνουμε παιδιά Του. Αναστήθηκε, κερδίζοντας για εμάς τη μάχη ενάντια στην αμαρτία και τον θάνατο για πάντα (Α΄ Κορινθίους 15:20–23). Γιορτάστε γι’ αυτές τις αλήθειες του ευαγγελίου και δώστε στα παιδιά σας ένα συναρπαστικό όραμα πίστης στον Ιησού Χριστό!

3. Καταγράψτε την ιστορία της ανάστασης.

Τα παιδιά δεν μπορούν να δουν τον Ιησού με τα μάτια τους, αλλά μπορούμε να τα βοηθήσουμε να δουν τον Ιησού μέσα στον λόγο του Θεού. Μια μέθοδος που μπορεί να τα βοηθήσει είναι το ημερολόγιο. Το ημερολόγιο βοηθά τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να μάθουν. Ο Θεός έφτιαξε τον εγκέφαλό μας έτσι ώστε η διαδικασία της γραφής ή της εξαγωγής συμπερασμάτων να μας βοηθά να σκεφτόμαστε και να θυμόμαστε. Τίποτα δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή ενός παιδιού από τον λόγο του Θεού. Όταν σημειώνουμε τι είναι αλήθεια για τον Θεό, το Άγιο Πνεύμα εργάζεται θαυμαστά στις καρδιές μας!

Να πώς να ξεκινήσετε. Αφού διαβάσετε μια περικοπή από τη Βίβλο, παρακινήστε τα παιδιά σας να σκεφτούν τι μας διδάσκουν οι πράξεις του Ιησού Χριστού στην ιστορία για το ποιος είναι. Καθώς τα παιδιά σας σημειώνουν τις απαντήσεις τους, στρέψτε την προσοχή τους στον χαρακτήρα του Χριστού. Το Άγιο Πνεύμα μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό για να τα βοηθήσει να κατανοήσουν και να θυμηθούν την αγάπη του Ιησού Χριστού.

4. Συζητήστε την ιστορία της ανάστασης.

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε με τα παιδιά σας για την πορεία του Ιησού Χριστού προς τον σταυρό. Σε μια οικογενειακή λατρεία/μελέτη, μπορείτε να κάνετε δύσκολες ερωτήσεις και να βρείτε απαντήσεις για τους λόγους που ο Ιησούς πέθανε.

Να είστε έτοιμοι! Τα παιδιά σας μπορεί να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις: «Αν ο Ιησούς Χριστός δεν έκανε τίποτα κακό, γιατί τον κατηγόρησαν οι άνθρωποι; Γιατί φώναζαν εναντίον του Ιησού και τον χτυπούσαν;» Οι ερωτήσεις των παιδιών σας θα σας δώσουν ευκαιρίες για να καταλάβετε πώς η καρδιά τους ανταποκρίνεται στην αλήθεια και θα μπορέσετε να μοιραστείτε μαζί τους πώς ο Ιησούς πήρε την ενοχή που μας άξιζε και την ντροπή που νιώθουμε γι’ αυτήν. Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι ο Ιησούς δεν ήρθε μόνο για να πεθάνει για τα άσχημα πράγματα που κάνουμε, αλλά και για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις αμαρτωλές μας επιθυμίες. Μάλιστα, υπόσχεται ότι μια μέρα θα αφαιρέσει για πάντα τις συνέπειες της αμαρτίας και όλα τότε θα γίνουν καινούργια.

5. Προσευχηθείτε για αναστημένες καρδιές.

Ένας γονιός σπάνια χρειάζεται να βοηθήσει τα παιδιά του να βρουν όλα τα σοκολατένια αυγά που έκρυψε για το πασχαλινό παιχνίδι. Για να βοηθήσετε όμως τα παιδιά σας να ανακαλύψουν την αληθινή χαρά στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, χρειάζεται ένθερμη προσευχή και επίμονη προσπάθεια! Ως γονείς, μπορούμε να ζητάμε από τον Θεό επιμονή στο έργο της διαπαιδαγώγησης και μπορούμε να παρακαλούμε για τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος. Πρόσφατα ένας φίλος με ρώτησε αν αξίζουν τον κόπο οι οικογενειακές μελέτες στο σπίτι με όλη την οικογένεια. Η σύντομη απάντηση είναι «Ναι!» Καθώς μοιραζόμαστε την πολύτιμη τροφή του λόγου του Θεού, προσευχόμαστε και πιστεύουμε ότι ο Θεός δίνει πίστη στα παιδιά που ακούν τα Καλά Νέα του ευαγγελίου (Ρωμαίους 10:17).

Καθώς φτάνει το Πάσχα, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες βάφουν τα αυγά, αγοράζουν δώρα, διαλέγουν τα ρούχα που θα βάλουν την Κυριακή και φροντίζουν όλα να είναι έτοιμα για το πασχαλινό τραπέζι. Είτε γιορτάζετε με λαγουδάκια είτε όχι, να θυμάστε ότι ο Θεός αναζητά μια γενιά που θα Τον απολαμβάνει και θα ευχαριστιέται στην παρουσία Του (Ψαλμοί 34:8, 37:4). Αφιερώστε χρόνο για να μοιραστείτε, να γιορτάσετε, να γράψετε ημερολόγιο, να συζητήσετε και να προσευχηθείτε κάτω από το φως της ιστορίας της ανάστασης. Όπως και η δική σας, έτσι και η δική μας προσευχή είναι ο Θεός να βοηθήσει τα παιδιά σας να αγαπήσουν τον Χριστό αυτό το Πάσχα.

άρθρο των BARBARA REAOCH & JARED KENNEDY στο TGC

πηγή: https://www.thegospelcoalition.org/article/cherish-christ-kids-easter/

Pin It on Pinterest