210 32 31 079 [email protected]
Μια ανοιχτή επιστολή προς έφηβες και εφήβους που αμφιβάλλουν για τον Χριστιανισμό.

της Rebecca McLaughlin 

Κατανόηση για όσους αμφιβάλλουν

«Πιστεύω, Κύριε! Αλλά βοήθησέ με, γιατί η πίστη μου δεν είναι δυνατή» (Μάρκος 9:24). Ένας απελπισμένος άνδρας ξεστομίζει αυτά τα λόγια τη στιγμή που φέρνει τον γιο του στον Ιησού, για να τον γιατρέψει: «Αν μπορείς να κάνεις κάτι, σπλαχνίσου μας και βοήθησέ μας». Ο Ιησούς τού είπε τούτο: «Εάν μπορείς να πιστέψεις, όλα είναι δυνατά γι’ αυτόν που πιστεύει». Αμέσως τότε φώναξε δυνατά ο πατέρας του παιδιού και είπε με δάκρυα: «Πιστεύω, Κύριε! Αλλά βοήθησέ με, γιατί η πίστη μου δεν είναι δυνατή» (Μάρκος 9:22-24). 

Ίσως κι εσύ έχεις αισθανθεί έτσι στο παρελθόν ή νιώθεις έτσι σήμερα. Πιστεύεις στον Ιησού αλλά μερικές φορές η πίστη και η σιγουριά σου εξασθενούν. Πιθανόν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τι ακριβώς εννοεί η Αγία Γραφή, αφού διδάσκει εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που πιστεύουν οι φίλοι σου. Μερικές φορές αναρωτιέσαι τι είναι πραγματικά αλήθεια. Κι αν τελικά η επιστήμη έχει όντως διαψεύσει την ύπαρξη του Θεού; Κι αν οι χριστιανοί είναι φανατικοί υποστηρικτές της απαγόρευσης του γάμου των ομοφυλοφίλων; Κι αν όλες οι θρησκείες οδηγούν στην ίδια αλήθεια απλώς από διαφορετικά μονοπάτια; Κι αν ο Ιησούς δεν υπήρξε ποτέ ή τα λεγόμενά του έχουν μεγαλοποιηθεί μέσα στους αιώνες; 

Υπάρχουν πολλοί ευγενικοί και σκεπτόμενοι άνθρωποι που τα πιστεύουν όλα αυτά και ταυτόχρονα αμφιβάλλουν. Εάν κι εσύ νιώθεις κάπως έτσι, δεν είσαι μόνος. Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να φοβάσαι πως η πίστη σου θα καταρρεύσει εάν ρωτάς δύσκολες ερωτήσεις. Το να θέτεις ερωτήματα είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις την αλήθεια. Ακόμη, ο Ιησούς είναι πολύ πιο έξυπνος απ’ ότι εμείς, για να ανησυχούμε πως θα «δυσκολευτεί» να απαντήσει στα ερωτήματά μας. Στην πραγματικότητα, μας καλεί να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την καρδιά, την ψυχή, τον νου και τη δύναμη (Μάρκος 12:30). 

Πίστη και Επιστήμη 

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με όλες αυτές τις ερωτήσεις; Μερικοί άνθρωποι θεωρούν πως η επιστήμη υπονομεύει την πίστη στον δημιουργό Θεό. Ωστόσο, οι πρώτοι άνθρωποι που ανέπτυξαν τη μοντέρνα επιστήμη ήταν Χριστιανοί. Δεν αντιμετώπιζαν την επιστήμη ως μια εναλλακτική πρόταση για την πίστη στον Θεό που έφτιαξε τον κόσμο. Αντίθετα, έβλεπαν την επιστήμη ως έναν δρόμο προς την κατανόηση της δημιουργίας του κόσμου από τον Θεό. Οι πιστοί Χριστιανοί αφενός μεν συμφωνούν μεταξύ τους πως ο Θεός δημιούργησε όλο τον κόσμο και ό,τι βρίσκεται μέσα σε αυτόν, αφετέρου δε, ενίοτε διαφωνούν στις επιμέρους λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο που ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, οι Χριστιανοί συζητούν εδώ και πολλά χρόνια τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε όσα ανακαλύπτουμε μέσα από την επιστήμη και από τον Λόγο του Θεού. 

Ίσως κι εσύ να γίνεις στο μέλλον επιστήμονας ή θεολόγος και να συμμετέχεις σε αυτές τις συζητήσεις. Όμως, σε αυτή την ηλικία μπορεί να σε ενθαρρύνει το γεγονός ότι μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο –από τους κλάδους της βιολογίας και της φυσικής και από της ψυχολογίας και της αστρονομίας– ακολουθούν αληθινά τον Ιησού Χριστό. Η επιστήμη δεν τους οδήγησε στο να εμπιστευτούν λιγότερο τον Θεό. Αντίθετα, τους ωθεί να Τον λατρεύουν όλο και περισσότερο! 

Σεξουαλικότητα και Γάμος

Ποια είναι η διδασκαλία της Βίβλου σχετικά με την σεξουαλικότητα και τον γάμο; Στην κουλτούρα μας πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το να περιορίζεται το σεξ μόνο μέσα στα πλαίσια του γάμου και να ορίζεται ως μια σχέση διαθήκης-συμφωνίας μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας είναι κακό και απεχθές, ιδιαίτερα προς τους ανθρώπους που θέλουν να παντρευτούν κάποιο πρόσωπο του ίδιου φύλου. 

Ωστόσο, εάν ψάξεις πραγματικά τι λέει η Αγία Γραφή για τη σεξουαλικότητα, θα διαπιστώσεις πως δεν πρόκειται για μια ιστορία μίσους και κακίας. Αντίθετα, είναι μια ιστορία αγάπης, την οποία δε φτιάξαμε εμείς οι άνθρωποι. Ο ίδιος ο Θεός έγραψε αυτή την ιστορία αγάπης, στην οποία ο Ιησούς Χριστός είναι ο γαμπρός και η Εκκλησία η νύφη. Η ιστορία ξεκινά με τη Γένεση, όταν ο Θεός έφτιαξε τους ανθρώπους κατά τη δική Του εικόνα ως άνδρα και γυναίκα (Γένεση 1:26-27) και στην πορεία τους ένωσε «σε μία σάρκα» (Γένεση 2:24). Καθώς όμως, προχωρά η αφήγηση της Παλαιάς Διαθήκης, κατανοούμε πως ο γάμος δείχνει τον δρόμο για κάτι πολύ μεγαλύτερο: ο Θεός παρομοιάζεται με έναν στοργικό και πιστό σύζυγο και ο λαός Του παρομοιάζεται με τη νύφη. Ωστόσο, αυτός ο γάμος απέτυχε, καθώς ο λαός συνεχώς «απατούσε» πνευματικά τον Θεό, λατρεύοντας άλλους θεούς. Ακριβώς, όμως, εκείνη τη στιγμή που κάθε ελπίδα μοιάζει πως έχει χαθεί, ήρθε ο Ιησούς Χριστός ως ο γαμπρός (Μάρκος 2:19-20, Ιωάννης 3:29-30). 

Ο Παύλος μάς βοηθά να καταλάβουμε τι πραγματικά σημαίνει αυτή η σχέση, όταν εξηγεί πως ο χριστιανικός γάμος είναι ένα –μικρής κλίμακας– μοντέλο της αγάπης του Χριστού για τον λαό Του (Εφεσίους 5:22-31). Ο άνδρας και η γυναίκα που ενώνονται ως μία σάρκα με τα δεσμά του γάμου αποτελούν την εικόνα της ένωσης του Χριστού και της Εκκλησίας Του σε ένα σώμα. Αυτή η σχέση εικονίζει τόσο τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ του Ιησού και των ανθρώπων παράλληλα με την καταπληκτική και αιώνια ενότητα που δίνει ζωή! 

Ενώ όμως, η Βίβλος «περιορίζει» τη σεξουαλική και την ρομαντική αγάπη μόνο στον γάμο με το αντίθετο φύλο, παράλληλα μάς καλεί να αγαπάμε βαθιά τους ανθρώπους του ίδιου φύλου. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Αυτή είναι η δική μου εντολή: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο, όπως εγώ σας αγάπησα. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη, από κείνον που θυσιάζει τη ζωή του για χάρη των φίλων του» (Ιωάννης 15:12-13). Συχνά, οι άνθρωποι λένε πως “love is love”, δηλαδή πως κάθε είδους αγάπη είναι αποδεκτή. Από την άλλη, η Βίβλος μάς διδάσκει πως ο Θεός είναι αγάπη και πως αποκτούμε εικόνες αυτής της αγάπης μέσα από διαφορετικές σχέσεις, όπως η σχέση μεταξύ συζύγων, γονιού και παιδιού και φίλων. 

Άλλες Θρησκείες

Είναι, όμως, πραγματικά αληθινή η πεποίθηση πως όλες οι θρησκείες οδηγούν στην ίδια αλήθεια απλώς από διαφορετικά μονοπάτια; Μερικές φορές οι άνθρωποι ισχυρίζονται πως όλες οι θρησκείες διδάσκουν καταρχήν την ίδια αλήθεια και πως είναι υπεροπτική η σκέψη πως η μία θρησκεία είναι η σωστή και οι υπόλοιπες λάθος. Ακόμη, όμως κι αν συγκρίνουμε τις τρεις κύριες θρησκείες του κόσμου που πιστεύουν στην ύπαρξη ενός και μοναδικού Θεού (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Μουσουλμανισμός), γρήγορα θα εντοπίσουμε πολλές διαφορές. Για παράδειγμα, ο Χριστιανισμός πιστεύει πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο Θεός που πήρε ανθρώπινη μορφή, ενώ οι Ιουδαίοι και οι Μουσουλμάνοι απορρίπτουν αυτή την πεποίθηση. Επιπλέον, οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός πέθανε στον σταυρό και αναστήθηκε μετά από τρεις ημέρες. Από την άλλη, οι Ιουδαίοι πιστεύουν ότι ο Χριστός πέθανε και παρέμεινε νεκρός, ενώ οι Μουσουλμάνοι θεωρούν πως στην πραγματικότητα δεν πέθανε ποτέ. 

Γι’ αυτό, η άποψη πως όλες οι θρησκείες πιστεύουν το ίδιο, δε δείχνει σεβασμό προς τους υποστηρικτές των άλλων θρησκειών. Στην πραγματικότητα, αυτή η στάση υποδεικνύει πως δεν έχουμε ακούσει προσεκτικά τη διδασκαλία των υπόλοιπων θρησκειών. Σχετικά με τον Ιησού, είτε πέθανε στον σταυρό και αναστήθηκε από τους νεκρούς είτε δεν πέθανε και δεν αναστήθηκε ποτέ. Εάν οι Ιουδαίοι έχουν δίκιο και ο Ιησούς δεν αναστήθηκε από τους νεκρούς, τότε οι Χριστιανοί έχουν άδικο. Εάν οι Χριστιανοί έχουν δίκιο, τότε οι Ιουδαίοι και οι Μουσουλμάνοι έχουν άδικο. 

Ως πιστοί ακόλουθοι του Ιησού Χριστού, οφείλουμε να πούμε στους ανθρώπους την αλήθεια. Όμως, δεν πρέπει ποτέ να το κάνουμε με υπεροπτικό τρόπο, σα να είμαστε εμείς ανώτεροι από τους άλλους. Αντιθέτως, η Βίβλος μάς καλεί να εξηγήσουμε την ελπίδα μας στον Ιησού με ευγένεια και σεβασμό στους άλλους (Α΄ Πέτρου 3:15). Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, είμαστε τόσο βρώμικοι από την αμαρτία που έπρεπε ο Ιησούς Χριστός να πεθάνει για εμάς! Γι’ αυτό, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τη συγχώρεση και τη νέα ζωή που δίνει ο Χριστός, εάν Του εμπιστευτούν πλήρως τη ζωή τους. 

Εγκυρότητα των Ευαγγελίων

Ακόμη, μπορεί να αμφιβάλλεις για την εγκυρότητα των γεγονότων της ζωής του Ιησού όπως αυτά αναφέρονται στη Βίβλο σου, δηλαδή στα ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη. Ίσως οι φίλοι σου σε έχουν ρωτήσει πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο Ιησούς Χριστός υπήρχε πραγματικά ή πώς είσαι βέβαιη ότι τα Ευαγγέλια δεν είναι ιστορίες μυθολογίας που πλάστηκαν μετά τον θάνατο του Ιησού. Και πάλι, αξίζει να βρεις τις απαντήσεις σε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα. 

Πρώτον, ακόμα και οι άθεοι ιστορικοί δέχονται πως ο Ιησούς ήταν υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο. Επίσης, υπάρχουν πολύ πρώιμα κείμενα, γραμμένα από ανθρώπους που δεν πίστευαν ή υποστήριζαν τον Χριστιανισμό, τα οποία αποδεικνύουν τα βασικά γεγονότα της ζωής του Ιησού. Επομένως, χωρίς αμφιβολία, ο Ιησούς από την Ναζαρέτ ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο.   

Δεύτερον, οι αφηγήσεις των Ευαγγελίων γράφτηκαν από ανθρώπους που έζησαν με τον Ιησού και άκουσαν τα κηρύγματά και τη διδασκαλία του. Στην πραγματικότητα, αυτά τα γεγονότα τα κατέγραψαν –σε πλέον μεγάλη ηλικία– οι πρώτοι μαθητές του Ιησού, οι οποίοι ταξίδεψαν μαζί Του και διδάχθηκαν από Αυτόν. Ύστερα από τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού, αυτοί οι άνθρωποι ταξίδεψαν σε πολλά μέρη, με σκοπό να μεταδώσουν το μήνυμα του ευαγγελίου και τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού. Έτσι, ήταν εξαιρετικά σημαντικό να καταγραφούν οι μαρτυρίες και οι αναμνήσεις αυτών των ανθρώπων προτού πεθάνουν. 

Τα Ευαγγέλια, λοιπόν, δεν είναι απλώς αφηγήσεις μύθων που γράφτηκαν πολλά χρόνια μετά τη ζωή και τον θάνατο του Ιησού. Αντίθετα, πρόκειται για αληθινές βιογραφίες που μας μεταφέρουν την αλήθεια όπως αυτή καταγράφηκε από αυτόπτες και αυτήκοους μάρτυρες της ζωής, του θανάτου και της ανάστασης του Ιησού.   

Πίστη και Αμφισβήτηση 

Μέχρι στιγμής, είδαμε μερικές ερωτήσεις που πιθανόν σου γεννούν αμφιβολίες για την πίστη σου. Ενδέχεται, όμως, να έχεις πολλά ακόμα ερωτήματα, τα οποία καλό είναι να μην προσπαθήσεις να αγνοήσεις. Αντιθέτως, δώσε χρόνο για να ρωτήσεις και να πάρεις απαντήσεις. Ψάξε βιβλία που μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις αυτά τα δύσκολα θέματα. Μίλησε με μεγαλύτερους –σε ηλικία– χριστιανούς, τους οποίους εμπιστεύεσαι, και προσευχήσου στον Θεό, ώστε να σε βοηθήσει να βρεις τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σου. Η πίστη μας πολλές φορές είναι αδύναμη, αλλά ο Σωτήρας μας είναι πραγματικά δυνατός. 

Στη διάσημη ομιλία του στο Όρος των Ελαιών, ο Ιησούς χαρακτηρίζει τους μαθητές του ως «ολιγόπιστους» (Ματθαίος 6:30). Ίσως κι εσύ να αισθάνεσαι έτσι. Από τη μια, εμπιστεύεσαι τον Χριστό, αλλά από την άλλη νιώθεις πως η πίστη σου δεν είναι αρκετή και δυνατή. Μέσα στα Ευαγγέλια βλέπουμε πολλές φορές τους μαθητές του Ιησού να έχουν λιγότερη πίστη απ’ αυτήν που ήλπιζαν πως έχουν. Μια μέρα βρίσκονταν σε ένα πλοίο, όταν ξαφνικά αντίκρυσαν τον Ιησού να περπατά πάνω στο νερό και να έρχεται προς το μέρος τους. Τότε, είπε ο Πέτρος, «Κύριε, αν είσαι εσύ, δώσε μου εντολή να έρθω κοντά σου περπατώντας στα νερά» (Ματθαίος 14:28). Κι εκείνος του είπε: «Έλα». Κατέβηκε τότε από το πλοίο ο Πέτρος κι άρχισε να περπατάει πάνω στα νερά για να πάει στον Ιησού. Βλέποντας όμως τον ισχυρό άνεμο φοβήθηκε, κι άρχισε να καταποντίζεται· έβαλε τότε τις φωνές: «Κύριε, σώσε με!» Αμέσως ο Ιησούς άπλωσε το χέρι, τον έπιασε και του λέει: «Ολιγόπιστε, γιατί σε κυρίεψε η αμφιβολία;» (Ματθαίος 14:30-31). Μερικές φορές, νιώθουμε σα να βυθιζόμαστε μέσα στην αμφιβολία. Όμως, εάν φωνάξουμε στον Ιησού, «Κύριε, σώσε με!», Αυτός θα μας σώσει και σίγουρα δε θα βυθιστούμε. 

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως οι αμφιβολίες μας θα εξαφανιστούν δια παντός. Στη διάρκεια της χριστιανικής μας ζωής θα παλεύουμε με τις αμφιβολίες μας, άλλες φορές περισσότερο κι άλλες λιγότερο. Για παράδειγμα, ο Πέτρος αμφιταλαντεύτηκε πολλές φορές στη ζωή του. Κυρίως, υποσχέθηκε στον Ιησού ότι θα Τον ακολουθήσει μέχρι τον θάνατό Του. Όμως, όταν έφτασε εκείνη η στιγμή, τρεις φορές αρνήθηκε πως Τον γνωρίζει. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Ιησούς τον κράτησε κοντά Του και το ίδιο πρόκειται να κάνει και με σένα, εφόσον εμπιστευτείς τον Χριστό ολοκληρωτικά. Η πίστη μας πολλές φορές είναι αδύναμη, αλλά ο Σωτήρας μας είναι πραγματικά δυνατός.  

Εάν διαβάσεις τα Ευαγγέλια ή αν κοιτάξεις τη δική σου ζωή, θα διαπιστώσεις πως το να ακολουθείς τον Ιησού είναι πράγματι δύσκολο. Άλλωστε, μας το είπε ο ίδιος ο Χριστός, πως όποιος θέλει να Τον ακολουθεί πρέπει να σηκώσει τον σταυρό Του, και πως όποιος θέλει να βρει τη ζωή του, πρέπει πρώτα να την χάσει (Ματθαίος 16:24-25). Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ της ζωής με τον Ιησού και με κάτι καλύτερο από Αυτόν. Ποτέ κανείς άνθρωπος δε θα μας αγαπήσει όπως Αυτός μας αγάπησε. Εάν αρχίσουμε να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει ο Θεός που έφτιαξε τον κόσμο και έστειλε τον Υιό Του να πεθάνει για εμάς, γρήγορα θα ανακαλύψουμε πως ο κόσμος μας στερείται πραγματικού νοήματος. Εάν, δηλαδή, δεν υπάρχει Θεός και έχουμε φτιαχτεί απλώς από άτομα και μόρια χωρίς να είμαστε πλασμένοι κατά την εικόνα Του, τότε η ζωή μας δεν έχει ουσία. Όμως, εάν υπάρχει ο Θεός και πράγματι έστειλε τον μονογενή Του Υιό να πεθάνει για εμάς, ώστε να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας και να ζήσουμε με τον Θεό αιώνια, τότε τα πάντα αποκτούν ένα νέο νόημα. 

Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, πολλοί άνθρωποι που ακολουθούσαν τον Ιησού, τελικά απομακρύνθηκαν. Τότε, ρώτησε ο Ιησούς τους δώδεκα μαθητές Του: «Μήπως θέλετε να φύγετε κι εσείς;». Ο Σίμων Πέτρος τού απάντησε: «Και σε ποιον να πάμε, Κύριε; Εσύ κατέχεις τα λόγια που οδηγούν στην αιώνια ζωή. Κι εμείς έχουμε πιστέψει κι έχουμε καταλάβει πως εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του αληθινού Θεού» (Ιωάννης 6:66-69). 

Το να ακολουθείς τον Ιησού είναι δύσκολο, αλλά αξίζει πραγματικά. Είναι ο μόνος που κατέχει τα λόγια που οδηγούν στην αιώνια ζωή και μας καλεί να Τον ακολουθήσουμε μαζί με άλλους αμαρτωλούς ανθρώπους που έχουν αδύναμη πίστη, όπως έχουμε εμείς. Γι’ αυτό, ας έρθουμε μαζί με άλλους Χριστιανούς, όπως έκαναν οι πρώτοι μαθητές, κι ας φωνάξουμε στον Ιησού, όπως έκανε εκείνος ο απελπισμένος πατέρας, με τα εξής λόγια: «Πιστεύω, Κύριε! Αλλά βοήθησέ με, γιατί η πίστη μου δεν είναι δυνατή». Ο Ιησούς Χριστός χαίρεται πολύ όταν έρχεται η ώρα να απαντήσει αυτή την προσευχή. 

πηγή: https://www.crossway.org/articles/an-open-letter-to-teens-facing-doubt-about-christianity

 

Pin It on Pinterest