210 32 31 079 [email protected]

Επιστρέφουμε στην Εκκλησία! Επιστρέφουμε σπίτι!

Γιατί ανοίγει η εκκλησία; Κανείς μας δεν περίμενε ποτέ ότι θα έπρεπε να απαντήσει σε μία τέτοια ερώτηση. Κι όμως η κρίση στη ζωή μας λόγω πανδημίας φέρνει νέα δεδομένα και καινοφανείς προβληματισμούς. Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να τονίσουμε ότι η αναμετάδοση του κηρύγματος του Λόγου του Θεού ΔΕΝ υποκαθιστά την εκκλησιαστική πράξη κι εμπειρία. Είναι μέρος της αλλά δεν αφορά την πληρότητα του εκκλησιαστικού βιώματος. 

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου σε μία συνέντευξή του δήλωσε: “Η ιδιωτική προσευχή, η ιδιωτική λατρεία δεν είναι μέσα στην παράδοση την ορθόδοξη και την ελληνική παράδοση. Δεν είμαστε προτεστάντες, είμαστε ορθόδοξοι.” Αυτή η δήλωση έχει δύο αναγνώσεις. Η μία είναι ότι ναι ως Ευαγγελικοί πιστεύουμε ότι ο Θεός και η λατρεία δεν συντελείται αποκλειστικά σε συγκεκριμένους τόπους (εκκλησίες) και μόνο με δεδομένους τρόπους (λειτουργία). Από την άλλη, όμως έχει δίκαιο ότι μία στρέβλωση συχνή στους κύκλους μας είναι η απομόνωση του “ατόμου” από την κοινότητα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η “σύναξη” των αγίων είναι η εμπειρία που μεταβάλει μία απλή συνάθροιση ατόμων σε “εκκλησία” δηλαδή σε “κοινό τρόπο αγαπητικής κοινωνίας της ζωής”.

Ο λόγος λοιπόν της απόφασής μας να λειτουργήσει η εκκλησία μας όταν οι αρμόδιοι θεώρησαν ότι κάτι τέτοιο πια είναι ασφαλές, είναι  βαθιά θεολογικός και όχι συναισθηματικός. Δεν είναι απλά ότι μας “έλειψαν τα αγαπητά μας πρόσωπα και θέλουμε να τα ξαναδούμε” (αν και αυτό ακριβώς λέει ο Παύλος στην Α΄ Θεσσαλονικείς 2:17)! 

Ταυτόχρονα θέλουμε να τονίσουμε ότι ακριβώς επειδή οι συνθήκες είναι ακόμη ρευστές και υπάρχει μια δικαιολογημένη ανησυχία ή αβεβαιότητα, δεν θέλουμε να νιώσει κανείς πίεση και ενοχή για να έρθει. Είναι καθαρά προσωπική απόφαση που πρέπει να πάρει ο καθένας ελεύθερα και χωρίς καμία αίσθηση υποχρέωσης. Μάλιστα, συστήνουμε σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να ΜΗΝ έρθουν. Το ίδιο ζητάμε αρχικά και από οικογένειες με μικρά παιδιά. Επίσης η λατρεία στις 11:00 π.μ. θα συνεχίσει να αναμεταδίδεται διαδικτυακά.

Πώς ανοίγει η εκκλησία; Οι συνθήκες υγιεινής είναι ύψιστης σημασίας για την προστασία όλων μας! Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε πως η δημόσια λατρεία στην εκκλησία μας θα γίνεται με ασφάλεια.

Ο μέγιστος αριθμός των προσώπων που επιτρέπεται να βρεθούν εντός της εκκλησίας μας είναι 43. Θέλοντας να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους θέλουν να συμμετέχουν στην κυριακάτικη λατρεία, προγραμματίζουμε τρεις διαφορετικές βάρδιες της ίδιας λατρείας για κάθε Κυριακή. Στις 9, στις 11 και στη 1.

Για να συμμετέχετε σε μία από τις ώρες αυτές:

  1. Δηλώστε συμμετοχή είτε συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα (shorturl.at/fktW1) είτε με sms στο 6937 212440 (δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, 2 πιθανές βάρδιες κατά σειρά προτίμησης, κι αν πρόκειται για οικογένεια, όλα τα υπόλοιπα ονόματα των προσώπων που θα είναι μαζί σας). 
  2. Περιμένετε μήνυμα επιβεβαίωσης (email ή sms).
  3. Σε περίπτωση που αλλάξει το πρόγραμμά σας και δεν μπορείτε να έρθετε, παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα (6937 212440).

Η είσοδος στην εκκλησία θα είναι ελεγχόμενη. Εφόσον έχετε λάβει μήνυμα επιβεβαίωσης, το όνομα σας θα βρίσκεται στη λίστα εισόδου και θα σας επιτρέπεται η είσοδος.

Με την είσοδό σας είναι απαραίτητη η αφαίρεση γαντιών που χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα, η απολύμανση των χεριών σας και η τοποθέτηση υφασμάτινης μάσκας στο πρόσωπο. Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας ατομικό αντισηπτικό χεριών για άμεση και γρήγορη χρήση. Όσοι προσέρχονται θα οδηγούνται από τους υπεύθυνους σε καθορισμένες θέσεις, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Μετά το τέλος της λατρείας, κατευθυνόμαστε με τάξη στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, και τηρούμε προσεκτικά τις αποστάσεις!

Δείτε το video: https://youtu.be/pehKntLsEM0

Pin It on Pinterest