210 32 31 079 [email protected]

Την Κυριακή 20 Ιουνίου ζητήσαμε από τρεις αδελφές μας να προσευχηθούν στις τρεις λατρείες μας για την αμαρτία και την πληγή της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Σε αυτές προσθέτουμε και μία ακόμη γραμμένη από μία αδελφή μας που ασχολείται συγκεκριμένα με το θέμα αυτό. Τις δημοσιεύουμε με την επιθυμία να γίνουν δρόμος που θα μας βοηθήσει να προσευχηθούμε, να σκεφτούμε, να σταθούμε και να αντισταθούμε αλλά και να ενεργήσουμε. 

Κύριε,

Ερχόμαστε με μετάνοια μπροστά Σου για κάθε φορά που κακομεταχειριστήκαμε έναν από τους αδελφούς και αδελφές μας με λόγο ή πράξεις ή επιθυμία.

Ζητούμε συγγνώμη Κύριε για κάθε φορά που βεβηλώσαμε τον ναό Σου, το κατοικητήριό Σου, γιατί Εσύ κατοικείς μέσα στην καρδιά του ταπεινού!

Μετανοούμε γιατί δεν ανοίξαμε την πόρτα για να μπεις στα σπίτια μας. Χτίσαμε χοντρούς τοίχους και κρεμάσαμε περίτεχνες καλοϋφασμένες κουρτίνες για να μην βλέπουν οι άλλοι μέσα στα σπίτια μας. Εσύ όμως ξέρεις!

Πληγωμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά, λαβωμένοι απ’ την αμαρτία μας, μακιγιάρουμε τις πληγές και τους μώλωπές μας, γιατί η εικόνα μας έγινε το είδωλό μας!

Ελέησέ μας Κύριε πανάγαθε και πολυέλεε Πατέρα.

Και έρχονται ιστορίες τραγικές όπως οι πρόσφατες να ταράξουν τα προστατευμένα λιμάνια μας. Και βέβαια με απληστία θέλουμε να πληροφορηθούμε πώς έγινε το κακό! Και το καταδικάζουμε. Καταδικάζουμε το κακό του άλλου!

Θεράπευσε τη γη μας Κύριε
Θεράπευσε την κοινωνία μας
Θεράπευσε την κοινότητά μας
Θεράπευσε τα σπίτια μας
Θεράπευσε την καρδιά μας, Κύριε!

Στήριξε τις γυναίκες Κύριε!
Τις φοβισμένες, τις κακοποιημένες, τις θλιμμένες, τις γεμάτες ενοχές γιατί οι απαιτήσεις είναι πολλές. Γίνε Εσύ η δόξα τους και Αυτός που θα σηκώσει το κεφάλι τους!

Ελευθέρωσε τους άνδρες Κύριε με τη δική Σου ελευθερία. Ελευθερία να αγαπούν και να χαίρονται τα δώρα που εσύ τους χάρισες μέσα στα σπίτια τους.

Ελευθέρωσέ τους από λάθος πρότυπα και βοήθησέ τους να μπορούν να δώσουν μα και να πάρουν μέσα στη σχέση αυτή που εσύ όρισες.

Πάρε τον φόβο που οπλίζει το χέρι του θύτη που είναι θύμα του εγωισμού του.

Βοήθησέ μας σαν εκκλησία να σταθούμε δίπλα στον πονεμένο άνδρα και γυναίκα και τις πέτρες που κρατάμε στα χέρια μας να τις εναποθέσουμε για να γίνουν θυσιαστήριο προσευχής.

Προσευχή για μας και τις οικογένειές μας, για τις οικογένειες των φίλων και αδελφών μας και των ‘ξένων’ γιατί εχθρούς δεν τολμάμε να πούμε ότι έχουμε!

Ελέησέ μας Κύριε Πατέρα Παντοκράτορα καθώς θέλουμε να υψώσουμε χέρια καθαρά, χωρίς οργή ή δισταγμό (Α’ Τιμ. 2:8)

Στο όνομα του Χριστού που μας λύτρωσε και μας δίνει το δικαίωμα να Σου μιλούμε

Αμήν.

Γ. Ν.

———

Πατέρα μας ουράνιε, Εσύ που δημιούργησες τα πάντα, Εσύ που αγαπάς και νοιάζεσαι για το κάθε πλάσμα,

Ερχόμαστε σε σένα, που είσαι η ελπίδα, το καταφύγιο και η παρηγοριά μας, με την καρδιά μας βαριά, με ερωτήματα, θλίψη και αγανάκτηση για το κακό που βλέπουμε γύρω μας.

Για το κακό που είδαμε να γίνεται σε μια οικογένεια στην πόλη μας.

Ξέρουμε ότι Εσύ θλίβεσαι και νοιάζεσαι πιο πολύ από μας και ξέρουμε ότι είσαι δίκαιος, γι’ αυτό σου ζητάμε ΕΣΥ να αποδώσεις δικαιοσύνη για το κακό που έγινε.

Σε παρακαλούμε να αναλάβεις τους γονείς της Καρολάιν, να τους δίνεις δύναμη να σταθούν, να τους παρηγορήσεις, να ακουμπήσουν σε σένα το βάρος τους και να βρουν ανακούφιση και ελπίδα.

Σε παρακαλούμε για τη μικρή κορούλα της που έχει μείνει χωρίς γονείς, με μια τόσο τραγική ιστορία στην αρχή μόλις της ζωής της, Εσύ βάλε ανθρώπους στη ζωή της που θα αναπληρώσουν το κενό και θα τη γεμίσουν αγάπη.

Πατέρα μας, σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλες οικογένειες με ανάλογα προβλήματα, γυναίκες καταπιέζονται, υποβιβάζονται και κακοποιούνται, γι’ αυτό προσευχόμαστε να μας κάνεις ευαίσθητους στον πόνο και στην κραυγή βοήθειας του διπλανού μας.

Να μην προσπερνάμε, να μην αδιαφορούμε, αλλά ο καθένας, όταν χρειαστεί, να γίνει το στήριγμα, η φωνή που θα μιλήσει, το χέρι που θα προστατεύσει και θα βοηθήσει.

Σ’ ευχαριστούμε για ανθρώπους που είτε ως επαγγελματίες είτε ως διακονία ασχολούνται με το πρόβλημα της βίας στην οικογένεια.
Δίνε τους σοφία στο έργο τους κι ευόδωσε τις προσπάθειές τους.

Πατέρα μας, κι ενώ εξακολουθούμε να έχουμε ερωτήματα και πόνο, ερχόμαστε να σου πούμε ότι εμπιστευόμαστε σε Σένα, τον Θεό που θυσίασες τον Γιό Σου για χάρη μας και τα αφήνουμε όλα στα χέρια Σου.

Στο όνομα του Ιησού Χριστού, προσευχόμαστε, ΑΜΗΝ.

Σ. Σ.

———

Θεέ της Άγαρ,
που επέβλεψες τη δίψα της στην άνυδρη έρημο,
που σπάραξε η καρδιά Σου στην απελπισία της να σώσει το παιδί της,
που άνοιξες πηγή γι’ αυτήν στο πουθενά και την ξεδίψασες,
ξεδίψασε και σήμερα την κόρη Σου που στέρεψε
από την έρημό της δικής της θλίψης.

Γιατί Εσύ είσαι η πηγή των ζωντανών υδάτων.
Πλύνε τις πληγές των ξυλοδαρμών της,
Το δικό Σου χέρι ν’ ακουμπήσει την ψυχή της,
να ξαναπλάσει ό,τι συντρίψανε οι άνθρωποι.

Θεέ της Δείνας,
που ένιωσες το τρέμουλο του βιασμού της
Που άκουσες την κραυγή της κάτω απ’ το δυνατό εκείνο χέρι που της βούλωνε το στόμα.
Άκου και σήμερα την κόρη Σου που κράζει για δικαιοσύνη,
Που ψάχνει μια ψυχή για να κρατήσει τον πόνο της,
Που ψάχνει αδέλφια να μιλήσουν για το δίκιο της

Πατέρες να στρατοπεδεύσουν γύρω της.
Δέσε, Κύριε, τα χέρια που ακούμπησαν τον άγιο Σου ναό
Που λεηλάτησαν τα άγια των αγίων Σου.
Αιχμαλώτισε την αμετανόητη ψυχή,
μέχρι να συντριφθεί μπροστά Σου.

Θεέ των μαρτύρων, Θεέ των διωκόμενων, Θεέ των αδυνάτων,
Θεέ της Εξόδου, που κόβεις τα μαστίγια του Φαραώ,
που σπας την αλαζονεία όσων θεωρούν ανθρώπους κτήμα τους.

Ελέησέ μας.

Κύριε ελέησον, που επιπόλαια προσπεράσαμε τα σημάδια, τις ενδείξεις της καταπίεσης στους γάμους μας, στις σχέσεις μας, που ανεχτήκαμε τη βία και δώσαμε συμβουλές δειλίας στα θύματα της αδικίας.

Κύριε ελέησον, που λάβαμε το όνομά Σου επί ματαίω για να στηρίξουμε δουλεία αντί για απελευθέρωση, που σαν τον διάβολο χρησιμοποιήσαμε εδάφια για να καταστρέψουμε ψυχές αντί να οικοδομήσουμε τον πολύτιμο λαό Σου.

Κύριε ελέησον, που ακόμα δεν θρηνούμε όπως Εσύ, όσες φορές οι ζωντανές εικόνες Σου κομματιάζονται και ποδοπατούνται. Που δεν κλάψαμε με τα θύματα της βίας. Που μετέχουμε, συμβάλουμε και χρηματοδοτούμε μια κουλτούρα που έκανε τη γυναίκα αντικείμενο κι εμπόρευμα. Που ως εκκλησία αποτύχαμε να είμαστε οι φτερούγες Σου, κάτω απ’ τις οποίες μπορούν οι κόρες Σου να τρέξουν για ν’ αναπαυθούν.

Θεέ της Πεντηκοστής. Πυρ καταναλίσκον. Ζητούμε δάκρυα. Τα δάκρυά Σου. Ζητούμε την αγάπη Σου, που ξεπερνάει κάθε γνώση ανθρώπινη, για να αγαπήσουμε κι εμείς το ίδιο.

Αμήν.

Μ. Θ.

———

Πατέρα μας και Βασιλιά μας… Σ’ ευχαριστούμε και Σε δοξάζουμε… Για την πάνσοφη αγάπη Σου… Για την παντοδύναμη φύση Σου… Για την άσωτη χάρη Σου… Σ’ ευχαριστούμε γιατί μας έπλασες και μας κάλεσες να ζήσουμε κι εμείς μαζί Σου αυτή την αγάπη… Να ζήσουμε και μεταξύ μας αυτή την αγάπη… Σχεδίασες να ζήσουμε στις συντροφικές μας σχέσεις αυτή την αγάπη…. Αλλά εμείς αποτυγχάνουμε…

Εμείς κουβαλάμε τα λάθη, τις ελλείψεις και τα τραύματα που φορέθηκαν πάνω μας και μας πόνεσαν και μας πλήγωσαν και μας έμαθαν να βλέπουμε λάθος. Να νιώθουμε λάθος. Να σκεφτόμαστε λάθος.

Και σε χρειαζόμαστε… Χρειαζόμαστε τη συγχώρεσή Σου… Χρειαζόμαστε τη θεραπεία Σου… Χρειαζόμαστε τη διδαχή Σου… Βοήθησέ μας να μαλακώσουμε. Να γίνουμε ταπεινοί, να δούμε την αρρώστια μας. Να δούμε την ανάγκη μας να μάθουμε από την αρχή πώς να αγαπάμε. Τι σημαίνει αγαπάω, στην κάθε στιγμή.

Να μάθουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι. Απόλυτα και καθολικά ίσοι. Όχι ίδιοι, μα ίσοι. Ίση αξία για Σένα. Άρα ίση αξία και για μας. Είμαστε όλοι πολύτιμοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και μοναδικοί. Ότι μας συμφέρει να ανακαλύψουμε τον άλλον, όπως τον εαυτό μας. Και να αγαπήσουμε τον άλλον όπως τον εαυτό μας.

Προσευχόμαστε σήμερα για μας… Και προσευχόμαστε για τη μικρή Λυδία. Σε εκλιπαρούμε να οδηγήσεις έτσι τη ζωή της που να γνωρίσει το καλό. Να γνωρίσει Εσένα. Να μην χαράξει όλη της την πορεία αυτή η τραγωδία….

Προσευχόμαστε για το Μπάμπη… Κάνε έλεος Κύριε… Αυτή η ιστορία να είναι αφορμή συντριβής… Να Σε βρει στη ζωή Του…

Προσευχόμαστε για τους οικείους της Καρολάιν και της κάθε Καρολάιν του κόσμου μας… Παρηγόρησέ τους Κύριε μας… Μόνο Εσύ μπορείς…

Σε ικετεύουμε Κύριε… Μαλάκωσέ μας…. Βοήθα μας να ζήσουμε τις σχέσεις μας στη μορφή που τις σχεδίασες. Με καλοσύνη, με ελευθερια, με χαρά, με άσωτη αγάπη που θα ανανεώνεται κάθε μέρα.

Στο όνομα του Σωτήρα μας, του αδερφού μας, του μεγάλου αρχιερέα μας και μεσίτη μας και φίλου μας, Ιησού Χριστού, Αμήν.

Κ. Σ.

Pin It on Pinterest